Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης στη Βουλή: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Πλεύρης στη Βουλή: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Για τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας, έστω και καθυστερημένα, για την ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών στο ΕΣΥ, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο περί Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Πιο συγκεκριμένα:

Περί Ανακουφιστικής Φροντίδας

 • Θεσμοθετείται στη χώρα μας, με μεγάλη καθυστέρηση, οργανωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, που αφορούν πάνω από 135.000 συμπολίτες μας.
 • Καθορίζονται οι δομές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, που θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και προβλέπονται ποιοτικά κριτήρια για την λειτουργία τους.
 • Προβλέπουμε τη σύσταση εθνικού μητρώου ασθενών και καθορισμό διεπιστημονικής ομάδας και Εθνικής Επιτροπής για την προώθηση της ανακουφιστικής φροντίδας.
 • Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικών παρεμβάσεων που προωθούν τις προληπτικές εξετάσεις, τον Προσωπικό Γιατρό, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αποζημίωση των εγκαυματιών, τις πολιτικές για την αντιμετώπιση και πρόληψη του HIV και με το νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο την προώθηση των μεταμοσχεύσεων.

Περί ανανέωσης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού

 • Ανανεώνονται οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που εντάχθηκε στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως 31.12.23, ενώ το προσωπικό αυτό έχει και αυξημένη μοριοδότηση για να διεκδικήσει μέσω της νόμιμης διαδικασίας την μονιμοποίηση του.
 • Αντίστοιχα, παρά την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, θα παραμείνουν στο ΕΣΥ ως επικουρικοί όσοι τους αντικατέστησαν, επιβραβεύοντας αυτούς που εντάχθηκαν στα νοσοκομεία την πιο δύσκολη στιγμή, ενώ ανανεώνονται και οι συμβάσεις των ΣΟΧ.
 • Διαγράφεται το πρόστιμο όσων συμπολιτών μας άνω των 60 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί και εμβολιάστηκαν, ενώ δίνεται η δυνατότητα να διενεργείται το εμβόλιο κατά της γρίπης και χωρίς ιατρική συνταγή διευκολύνοντας τους πολίτες.
 • Παράλληλα, δοσοποιείται το clawback των φαρμακευτικών εταιρειών και προστίθενται άλλα 15 εκαρ. στον κωδικό των διαγνωστικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, φθάνοντας η ενίσχυση τα 75 εκατ. για το 2022.

Περί ανεμβολίαστων υγειονομικών

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων εισηγήθηκε πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών από 01.01.2023, το οποίο προβλέπει:

 1. Δύο τεστ την εβδομάδα.
 2. Υποχρεωτική μάσκα υψηλής προστασίας.
 3. Τα τεστ να γίνονται κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται  η αυξημένη αξιοπιστία και καταγραφή με χρέωση τους.
 4. Επιτήρηση ως προς την τήρηση των μέτρων.
 5. Να μην εργάζονται σε ΜΕΘ, Μοναδες Εντατικής Νεογνών και όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (θα το κρίνει η επιτροπή λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου).

Για τους διοικητικούς θα ισχύσουν τα ίδια, πλην του σημείου 5.

Τυχόν παραβίαση των μέτρων θα συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Περί πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων

 • Όπως έχουμε δεσμευτεί, επενδύουμε στην πρόληψη και επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Δοξιάδης και στις καρδιαγγειακές παθήσεις για τις ηλικίες 30-70 ετών σε άνδρες και γυναίκες.
 • Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει σειρά εξετάσεων και ιατρικής επίσκεψης, είναι τελείως δωρεάν για τους πολίτες και αφορά δημόσιες και ιδιωτικές δομές χωρίς clawback και rebate.
 • Η ιατρική επίσκεψη που θα πληρώνεται από το κράτος θα αφορά και τους ιδιώτες γιατρούς και τους γιατρούς του δημοσίου που είναι Προσωπικοί Γιατροί. Έτσι, δίνεται επιπλέον κίνητρο για την ένταξη στον θεσμό.

Check Also

Συνάντηση Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών …