Για την άρση των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες, για το ενδεχόμενο μίας επιθετικής επανόδου της πανδημίας το φθινόπωρο, αλλά και για το ενδεχόμενο διαγραφής του προστίμου στους άνω των 60 μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε πρωινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Όπως ανέφερε, από την 1η Μαΐου αναστέλλεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους και του rapid test για τους ανεμβολίαστους, με όλους τους πολίτες να έχουν πλέον πρόσβαση σε όλους τους χώρους. Η πληρότητα επιστρέφει στο 100%, ενώ καταργούνται και οι μετρικές αποστάσεις που υπήρχαν λόγω της πανδημίας.
Για τους ανεμβολίαστους παραμένει η υποχρέωση να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, προκειμένου να πηγαίνουν στην εργασία τους.
Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική μέχρι τις 31 Μαΐου. Από την 1η Ιουνίου θα γίνει άρση του μέτρου, ωστόσο σε συγκεκριμένους χώρους η μάσκα θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική, όπως στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Νοσοκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ωστόσο, επειδή η μάσκα και προστατεύει ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους, αλλά και αποτελεί έναν πολύ ήπιο περιορισμό για τον πολίτη, θα είναι ένα μέτρο το οποίο κατά βάση θα μας συνοδεύει συνολικά.
«Η αναστολή των περιοριστικών μέτρων δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. Αν ήταν προεκλογικό το μέτρο, θα έπρεπε να το αναγγείλουμε Μάρτιο-Απρίλιο του 2023, όταν δηλαδή θα γίνουν εκλογές. Ακόμα και οι χώρες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, χαλαρώνουν τα μέτρα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας», σχολίασε ο κ. Πλεύρης.
Όπως σημείωσε, η πανδημία βρίσκεται εδώ και κάνει κύκλους. Είχαμε αύξηση κρουσμάτων τον Μάρτιο, χωρίς όμως να βλέπουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν διαχειρίσιμος από το ΕΣΥ. Οι απλές κλίνες είχαν μια πίεση, αλλά ελεγχόμενη.
«Τα στοιχεία των τελευταίων 15 ημερών δείχνουν μία συνεχή πτώση. Αυτό συνδέεται και με τον καιρό, αλλά και με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού και νόσησης… Αυτό, λοιπόν, δίνει συνολικά σε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο για την περίοδο του καλοκαιριού, με άρση των μέτρων όσο περισσότερο γίνεται, αλλά και επιφυλακή. Γι’ αυτό τα μέτρα δεν καταργούνται, αναστέλλονται. Ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο να έχουμε μία επιθετική επάνοδο της πανδημίας», σχολίασε ο Υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι η άρση των μέτρων έχει συζητηθεί σε 3-4 συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το συνολικό πλάνο της αποκλιμάκωσης βρίσκει σύμφωνους τους επιστήμονες. «Από εκεί και πέρα, ως προς κάποια επιμέρους θέματα, υπάρχουν και διαφορετικές θέσεις», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ως προς το ενδεχόμενο διαγραφής προστίμου για τους άνω των 60, ο Υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί, αλλά υπάρχει η σκέψη για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, σε περίπτωση που τελικά εμβολιαστούν, να διαγραφεί το πρόστιμο που έχει καταλογιστεί σε βάρος τους. Προς το παρόν, το θέμα είναι υπό συζήτηση.
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Τόνισε, δε, ότι όποιος υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να σέβεται την επιστήμη του. «Κανένας δεν είναι εκδικητικός. Ωστόσο, η θέση είναι ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είσαι εμβολιασμένος. Αν αλλάξουν καθοριστικά τα δεδομένα της πανδημίας προς το θετικό, τότε και μόνο τότε θα μπορούσε να συζητηθεί η επιστροφή των ανεμβολίαστων στο ΕΣΥ. Όμως δεν έχουμε τέτοια εικόνα», σχολίασε ο Υπουργός Υγείας.
Ως προς την καταγραφή των απωλειών από την πανδημία, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει ένα μοντέλο καταγραφής θανάτων, το οποίο είναι το αυστηρότερο από όλα. Διότι αν διαγνωστεί κάποιος με Covid, από οποιαδήποτε αιτία και αν πεθάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταγράφεται ως θάνατος Covid.
«Υπάρχει ένας σημαντικός δείκτης: Ο δείκτης της αυξημένης θνητότητας, δηλαδή πόσους θανάτους παραπάνω έχει κάθε χώρα, σε σχέση με τους αναμενόμενους. Η Ελλάδα έχει 127 θανάτους παραπάνω από τους αναμενόμενους. Η Γερμανία έχει 124, το Βέλγιο έχει 128, η Γαλλία έχει 120», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.