Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: «Κανένας άνθρωπος της εταιρείας δεν ήρθε στα νοσοκομεία για να βοηθήσει»

Πλεύρης: «Κανένας άνθρωπος της εταιρείας δεν ήρθε στα νοσοκομεία για να βοηθήσει»

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε το πρωί στον ΣΚΑΪ για τη διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σημειώνοντας ότι ο ιατροδικαστής έχει συλλέξει 57 νεκρούς και ανθρώπινα μέλη. Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας επέλεξε οι νεκροί να μεταφέρονται σε ένα νοσοκομείο, ώστε οι συγγενείς να μη χρειάζεται να πηγαίνουν για αναγνώριση σε διαφορετικά νοσοκομεία. «Δίναμε τη λίστα όλων των τραυματιών, τους οποίους είχαμε ταυτοποιήσει, ώστε να τη διαβάζουν οι συγγενείς. Δυστυχώς, αν δεν βρίσκονται στη λίστα αυτή οι δικοί τους άνθρωποι, καταλαβαίνετε ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι στους νεκρούς», είπε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας δεν είχε καμία βοήθεια από την εταιρεία: «Όλα έγιναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρείας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει».

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι υπάρχουν έξι κλιμάκια ψυχολόγων που ενημερώνουν τους συγγενείς, ενώ ως προς τους τραυματίες σημείωσε ότι υπάρχουν 48 νοσηλευόμενοι, 6 από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση και διασωληνωμένοι.

Αναφερόμενος, δε, για τις πρώτες στιγμές που ο ίδιος έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος, έκανε λόγο για μια ζοφερή εικόνα: «Έβλεπα ένα βαγόνι και διασώστης με ενημέρωσε ότι από κάτω, που ήταν μια άμορφη μάζα, ήταν άλλα δύο-τρία βαγόνια. Έβγαιναν συνεχώς σοροί. Μετά πήγαμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου κατέφθαναν συγγενείς και τότε πήραμε την απόφαση να συγκεντρωθεί το σύνολο των νεκρών σε ένα σημείο, ώστε οι συγγενείς να μην πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Παράλληλα έγινε και η λίστα των τραυματιών».

Και συνέχισε λέγοντας: «Βάλαμε σε ένα αμφιθέατρο τους συγγενείς, τους διαβάσαμε τη λίστα των τραυματιών για να ξέρουν αν οι άνθρωποί τους είναι ζωντανοί. Είναι συγκλονιστικό, γιατί έβλεπα γονείς να ψάχνουν παιδιά. Όλοι περίμεναν να δουν τι έρχεται από τραυματίες. Όσο περνούσε η ώρα, προσπαθούσαν και οι ψυχίατροι να τους εξηγήσουν ότι, από τη στιγμή που δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία και δεν είναι στη λίστα των τραυματιών, τα πράγματα δεν είναι καλά…».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε ότι οι ταυτοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, καθώς έρχονται ακόμα συγγενείς: «Από το DNA ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία, γιατί υπήρχαν γονείς που ήθελαν να κατέβουν στις σορούς και έλεγαν “εγώ θα το αναγνωρίσω το παιδί μου”. Έπρεπε να εξηγήσουμε ότι οι σοροί δεν ήταν αναγνωρίσιμοι και έπρεπε να γίνει ταυτοποίηση με DNA – διαδικασία που έχει καθυστέρηση».

Check Also

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της …