Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: Εμείς είμαστε με την πλευρά του ασθενή. Είμαστε με την πλευρά του πολίτη στο δημόσιο σύστημα υγείας

Πλεύρης: Εμείς είμαστε με την πλευρά του ασθενή. Είμαστε με την πλευρά του πολίτη στο δημόσιο σύστημα υγείας

Τη δική του απάντηση έδωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ περί διασωληνωμένων και θανάτων εκτός ΜΕΘ.

Ο ίδιος σχολίασε ότι, στην απλή γρίπη, υπήρχαν πολλαπλάσιοι διασωληνωμένοι και πολλαπλάσια θνητότητα εκτός ΜΕΘ: «Να δούμε τι Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρχε τον Ιούλιο του 2019, κύριοι συνάδελφοι, όταν παραδώσατε την εξουσία: Από το σύνολο των δημόσιων δομών, μόνο το 63% είχε εκθέσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων. Το 37% δεν έκανε. Για το 29% υπήρχε έκθεση των εποπτών δημόσιας υγείας, το 43% είχε σχέδιο δράσης και οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 557».

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης για την κοινή γρίπη υπήρχαν δύο μελέτες από Λύτρα και Τσιόδρα, βάσει των οποίων στην απλή γρίπη και του 2016 και του 2017, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν πολλαπλάσιοι, ενώ και η θνητότητα ήταν πολλαπλάσια.

«Όσοι είστε γιατροί εδώ, ακούσατε πρώτη φορά στην πανδημία ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;  Αυτό δεν ήταν πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όταν δεν υπήρχε και πανδημία;», αναρωτήθηκε ο κ. Πλεύρης.

Ως προς τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε: «Μετράμε προσωπικό μόνιμο, επικουρικό ή συνολικά προσωπικό; Γιατί στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15.000 επικουρικοί. Αυτοί δεν προσμετρώνται, επειδή είναι επικουρικοί; Δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο επειδή δεν είναι μόνιμοι;

…Αλλά και όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις: Από το 2015 μέχρι το 2019 προκηρύξατε 2.857 θέσεις γιατρών. Στα 2 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ (μέχρι το Σεπτέμβριο είναι τα στοιχεία) στα 2 χρόνια και 2 μήνες προκηρύξαμε 2.913 θέσεις και υπάρχουν 2.200 μόνιμοι γιατροί και επιπλέον 2.000 επικουρικοί γιατροί», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας ότι ενισχύθηκε στο μέτρο που ήταν δυνατό το ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά που υπήρχαν.

Σχολιάζοντας το θέμα των ΜΕΘ, ο Υπουργός σημείωσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 557, ενώ τώρα είναι 1.323, και τόνισε ότι προφανώς συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και οι κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα. «Το ότι καταφέραμε και έχουμε το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για τις ανάγκες του ΕΣΥ, και σε μόνιμη βάση 200 κλίνες, δεν είναι επιτυχία του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα έπρεπε να είχαμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ στις 557 που είχατε εσείς, το μισό δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και ένα κομμάτι δεν λειτουργούσε, γιατί κάποιος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε κρατήσει τους φακέλους για να στελεχωθούν και στελεχώθηκαν στο τέλος της θητείας σας… Με 450 κλίνες λειτουργούσατε πιο πριν», σχολίασε ο Υπουργός Υγείας.

Κάνοντας, δε, λόγο για το θέμα της θνητότητας, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες. «Όλες οι μελέτες δείχνουν την αναλογία των θανάτων και των σοβαρών λοιμώξεων που οδηγούν σε ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό. Και αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει δύσκολα μέτρα, από τα οποία δεν στηρίξατε κανένα. Υποχρεωτικότητα σε διάφορες μορφές, είτε με περιορισμούς στην πρόσβαση στους ανεμβολίαστους, με διοικητικό πρόστιμο, με αναστολή στο υγειονομικό προσωπικό, που θα αναφερθούμε εκτενώς στο συγκεκριμένο θέμα.  

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ανέβηκε 17 μονάδες η εμβολιαστική κάλυψη. 

Εσείς, δηλαδή, με ποιο τρόπο θα ανεβάζατε την εμβολιαστική κάλυψη; 17 μονάδες ανέβηκε η εμβολιαστική κάλυψη, έχοντας στελέχη δικά σας να βγαίνουν και να λένε ότι δεν πιάνει την ‘Όμικρον’ ο εμβολιασμός. Αυτά γράφει ακόμα ο πρώην Αναπληρωτής Υγείας, αλλά και ο άνθρωπος τον οποίο είχατε επιλέξει για το ΗΤΑ για να κρίνει τα φάρμακα. Ο κύριος Κούβελας κάνει συλλαλητήρια κατά του εμβολιασμού. Αυτοί ήταν οι άνθρωποί σας στις καίριες θέσεις», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας ότι με την υποχρεωτικότητα αυξήθηκε η εμβολιαστική κάλυψη κατά 17 μονάδες, και αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 84%. Για τις δε πιο ευάλωτες ομάδες, στους άνω των 60 ετών, ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει το 90%.

Αναφερόμενος στην υπερβάλλουσα θνητότητα, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του EuroΜΟΜΟ, στην Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει σε κανένα σημείο τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θέλετε να τα δούμε ανά χώρα; Είμαστε στο επίπεδο πάνω από Αυστρία, Βέλγιο, Δανία στην υπερβάλλουσα και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία και πάνω από Ιταλία, Αγγλία», σχολίασε, επικαλούμενος στη συνέχεια μια μελέτη του Lancet περί υπερβάλλουσας θνητότητας και βάσει της οποίας «το Βέλγιο έχει 146 θανάτους παραπάνω, υπερβάλλουσα θνητότητα ανά 100.000. Η Γαλλία 124, η Γερμανία 120, η Ελλάδα 127,  7 παραπάνω από τη Γερμανία, 3 παραπάνω από τη Γαλλία, παραπάνω από το Βέλγιο. Η Ιταλία 227 υπερβάλλουσα θνητότητα. Η Πορτογαλία 202, η Ισπανία 186 ανά 100.000 κατοίκους».

«Έρχεστε υποτίθεται να στηρίξετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και λέτε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη. Αυτό δεν δείχνει ότι έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος που νομίζατε ότι θα στηρίζατε το ΕΣΥ; Το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ανάγκη να υπάρχει τόσο μεγάλος ιδιωτικός τομέας δεν δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργούσε σωστά και δεν καλύπτονταν οι ανάγκες οι οποίες έπρεπε; Επί των ημερών σας, δηλαδή, δεν υπήρχε αυτός ο μεγάλος ιδιωτικός τομέας; Ξαφνικά έγινε; Τώρα, στα δυο χρόνια;», σχολίασε ο Υπουργός.

Κατά τη δευτετολογία του, ο κ. Πλεύρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«…Περισσότερες προσλήψεις μονίμου προσωπικού ιατρών έχουμε κάνει. Περισσότερες προκηρύξαμε και περισσότερες κάναμε από ό,τι κάνατε εσείς τα 4,5 χρόνια.

Και ναι, υπάρχει επικουρικό προσωπικό. Και αυτό το επικουρικό προσωπικό ερχόμαστε και τους δίνουμε τη δυνατότητα με τις επόμενες προκηρύξεις που θα υπάρχουν, με αυξημένη μοριοδότηση να γίνει μόνιμο προσωπικό.

Είδα, όμως, μια ενδιαφέρουσα διαφορά του Προέδρου της κοινοβουλευτικής σας ομάδας από όλους σας. Βασικό σημείο της τοποθέτησής σας ήταν οι ανεμβολίαστοι ή αντιεμβολιαστές υγειονομικοί. Δεν είδα τον κύριο Τσίπρα να θίγει αυτό το θέμα καθόλου.

Και περιμένω να μου πείτε εσείς: Θέλετε να υπάρχει υγειονομικό προσωπικό, το οποίο δεν πιστεύει στην επιστήμη; Γιατί κάποιος που αρνείται τον εμβολιασμό δεν πιστεύει στην επιστήμη του που καλείται να υπηρετήσει.

Θέλετε το παιδί σας να πηγαίνει και να το εξετάζει ένας γιατρός, ο οποίος λέει ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα; Θέλετε να το εξετάζει ένα νοσηλευτικό προσωπικό που θα του λέει ότι αν κάνεις το εμβόλιο Covid θα πεθάνεις σε δύο τρία χρόνια; Θέλετε να είναι προσωπικό το οποίο δεν πιστεύει, ενδεχομένως, στις θεραπείες οι οποίες υπάρχουν;

Και, ναι, υπάρχουν οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης, υπάρχει το lege artis και ο ιατρός είναι υποχρεωμένος στα πλαίσια της επιστήμης του να τηρεί τους κανόνες ιατρικής πράξης γιατί όταν δεν τους κάνει και δεν τους τηρεί τους κανόνες γίνονται τα ιατρικά σφάλματα.

Εκεί, λοιπόν, δεν σας έχω ακούσει. Μόνο πηγαίνετε και στηρίζετε αυτούς που διαδηλώνουν καθημερινά κατά των εμβολίων, όχι με κριτήριο ατομικής επιλογής, με κριτήριο ότι είναι επικίνδυνα τα εμβόλια. Άρα, εσείς είστε αυτοί που στηρίζετε ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο υπάρχει. Υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές που να μη θέλουν να εμβολιαστούν.

Και εμείς τι λέμε; Λέμε ότι υπάρχουν επιλογές εκεί. Ένα είναι βέβαιο, ότι όσο διαρκεί η πανδημία και το προσωπικό αυτομάτως το επικουρικό ανανεώνονται οι συμβάσεις τους γιατί υπάρχει η πανδημία, δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και, ναι, εξετάζεται και η δυνατότητα αν γενικώς μπορούν να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη στιγμή που δεν πιστεύουν στην επιστήμη.

Ο κύριος Τσίπρας δεν τοποθετήθηκε σε αυτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τοποθετηθεί τι θέλει και ο ίδιος για τα παιδιά του, τι γιατρούς και νοσηλευτές θέλει.

… Ως προς τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, διαφωνείτε με 350 εκατομμύρια που θα δοθούν κτιριακά στα νοσοκομεία; Διαφωνείτε με 250 εκατομμύρια που θα δοθούν στα κέντρα υγείας και στα ΤΟΜΥ; Διαφωνείτε με 220 εκατομμύρια που θα δοθούν στις προληπτικές εξετάσεις δωρεάν για τους πολίτες;

Διαφωνείτε ότι θα ζητάμε από τους ιδιώτες παρόχους να έχουν ποιοτικά κριτήρια για να παίρνει αυτός που δεν έχει χρήματα και μπορεί να πάει να πληρώσει την καλύτερη ποιοτική υπηρεσία;

Διαφωνείτε με τον θεράποντα ιατρό; Πράγμα που το έχετε ψηφίσει και εσείς και το έχετε εξαγγείλει και δεν το εφαρμόσατε και θα είναι με τη μορφή του capitation;

Διαφωνείτε ότι ο θεράπων ιατρός θα ελέγχει και πού πηγαίνουν οι άλλοι πολίτες και δεν θα πληρώνει ο πολίτης; Πού θα πηγαίνει, σε ποιους άλλους γιατρούς ή δομές θα πηγαίνει;

Αυτές δεν είναι παρεμβάσεις υπέρ του πολίτη; Διαφωνείτε με τη δυνατότητα ο χάρτης του Εθνικού Συστήματος Υγείας να κοιτά τις ανάγκες των πολιτών; Και να έχουμε πει ξεκάθαρα ότι όλες οι δομές που υπάρχουν θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα ενισχυθούν και για αυτό από το Ταμείο Ανάπτυξης δίνονται σε όλες αυτές τις δομές αλλά θα δούμε πως θα εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη;

Διότι αυτές είναι διαφωνίες, για να μην αγχώνεστε επειδή δεν θα γίνουν εκλογές, που θα κριθείτε και θα κληθείτε να τις υποστηρίξετε και να πείτε γιατί διαφωνείτε.

Και εχθές, κύριοι συνάδελφοι, που ήμουν στην πίτα των φαρμακοβιομηχάνων του ΣΦΕΕ, ανέφερα μία προς μία τις διατάξεις που εσείς ψηφίσατε και ευνόησαν τη φαρμακοβιομηχανία. Της κάνατε την καλύτερη δυνατή τιμολόγηση που μπορούσαν να φανταστούν. Με κόφτη στη μείωση τιμών και με χώρες της ευρωζώνης.

Και με προκαλέσατε κύριε Ξανθέ, είδατε εχθές την πίτα. Αν δεν πιαστούν οι στόχοι θα πειραχτεί και αυτό. Και θα γυρίσουμε λοιπόν στις δύσκολες τιμολογήσεις αν δεν συνεργαστεί η φαρμακοβιομηχανία να έρθει να δώσει τις εκπτώσεις που θέλει.

Για να δούμε τέλος πάντων εδώ πέρα ποιος με τα λόγια και τις πράξεις εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή εξυπηρετεί συμφέροντα. Διότι το να έρχεστε εδώ και να φωνάζετε για τη φαρμακοβιομηχανία αλλά να της κάνατε προνομιακό πεδίο τιμολόγιο και με κόφτη δεν μπορείτε να το λέτε.

Το να έρχεστε εδώ πέρα και να μη στηρίζετε τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία φαρμάκων, που σημαίνει ότι τα ακριβά φάρμακα θα πληρώνουν παραπάνω για τη δαπάνη που προκαλούν και αφορούν τα φάρμακα των μεγάλων πολυεθνικών, τότε με συγχωρείτε, βλέπουμε ο καθένας σε ποια πλευρά είναι.

Εμείς, λοιπόν, είμαστε με την πλευρά του ασθενή. Είμαστε με την πλευρά του πολίτη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είμαστε με την πλευρά του εργαζόμενου στο σκέλος της φορολογίας όπου εσείς κάνατε την επιβάρυνση».

Check Also

Προβλεψιμότητα και βιωσιμότητα για να μπούμε σε σύγχρονη τροχιά

Αν πρέπει να βρούμε δύο λέξεις καθοριστικές για το μέλλον μας, δύο λέξεις που θα …