Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να εφαρμόσουμε ηλεκτρονικά ραντεβού στο νοσοκομείο για τα χειρουργεία»

Πλεύρης: «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να εφαρμόσουμε ηλεκτρονικά ραντεβού στο νοσοκομείο για τα χειρουργεία»

Στη μη λήψη επιπρόσθετων μέτρων κατά της πανδημίας, στα όσα ισχύουν περί καραντίνας, αλλά και στα φακελάκια αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ στον Τ/Σ ΣΚΑΪ.

Ως προς το τι ισχύει για την καραντίνα, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η μέρα της νόσησης είναι «ημέρα μηδέν», από την οποία πρέπει να τηρηθεί καραντίνα πέντε ημερών, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπάσει.

Το πρωτόκολλο προβλέπει πέντε μέρες καραντίνα και μετά πέντε μέρες με μάσκα υποχρεωτικά, κι αυτό διότι όλες οι χώρες, και το ECDC, το CDC, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αποσυνδέσει την καραντίνα από το τεστ. Η καραντίνα βασίζεται στο μίνιμουμ διάστημα κατά το οποίο θεωρείται ότι υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης.

Το CDC στις ΗΠΑ αναφέρει τις πέντε μέρες, δίνει τη δυνατότητα του αρνητικού τεστ, αλλά κάνει λόγο και για δέκα μέρες υποχρεωτική μάσκα, ακόμα κι αν έχεις αρνητικό τεστ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει για δέκα μέρες και δεν το συνδέει καθόλου με τεστ, ενώ το ECDC έχει παρόμοιες οδηγίες με τον ΕΟΔΥ.

Ως προς τα μέτρα για πανδημία, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να φέρουμε κανένα μέτρο πίσω, το κύμα ήδη έχει κορυφωθεί. Εδώ και μια εβδομάδα όλα τα νούμερα είναι πτωτικά από πλευράς κρουσμάτων, οπότε λογικά και οι δείκτες με τα αρνητικά στοιχεία θα έχουν επίσης πτωτική πορεία.

«Ειδικά σε αυτό το κύμα, είδαμε ότι δεν είχαμε διασωληνώσεις, γιατί άκουγα στις εκπομπές ειδικούς που μιλούσαν και για 400 διασωληνώσεις στο τέλος του μήνα. Οι διασωληνώσεις είναι γύρω στις 140. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι ειδικοί, άρα δείχνουν ότι έχουμε νοσηλείες κυρίως στις απλές κλίνες. 

Στους θανάτους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνδέεται με θανάτους που είναι με covid. Πλέον έχουμε πολλούς θανάτους, οι οποίοι είναι με covid, και όχι από covid. Διότι το 30% με 35% των περιστατικών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται γιατί έχουν πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο κι έχουν βρεθεί θετικοί, οπότε υποχρεωτικά μπαίνουν σε μονάδα covid. 

Το γεγονός ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται σε κλίνες ΜΕΘ δείχνει ότι δεν υπάρχει η υποχρέωση που υπήρχε σε προηγούμενες περιόδους να πάρουμε μέτρα. Τα μέτρα τα παίρνεις για να μην πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας. Και προσέξτε: με πλήρη κυκλοφορία».

Αναφερόμενος στο τι μέλλει γενέσθαι με τα χειρουργεία, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουν ετοιμαστεί μέτρα. Σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, είμαστε σχεδόν έτοιμοι να πάμε στα ηλεκτρονικά ραντεβού στο νοσοκομείο για τα χειρουργεία. Ηλεκτρονικό ραντεβού και ηλεκτρονικά χειρουργεία

Δείτε το μοντέλο των εμβολίων. Στο μοντέλο των εμβολίων δεν έμπαινε κάποιος μέσα και έβλεπε τα διαθέσιμα, για να κάνει εμβόλιο; Αντίστοιχα θα βλέπει τα διαθέσιμα χειρουργεία».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί και σε προσωπικό. Βγαίνουν 6.000 θέσεις. Θα ενισχυθεί και με στοχευμένες κατευθύνσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι 1,5 δισ. «Πατώντας στο πώς λειτούργησαν τα εμβόλια, που ήταν μια επιτυχής διαδικασία, θέλουμε στην επόμενη μέρα να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια», σχολίασε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι, από 1η Αυγούστου, ανοίγει ο προσωπικός γιατρός. Ο πολίτης μπορεί να μπαίνει στο E-health.gov και να γράφεται.

Check Also

Θετική η απάντηση της Πολιτείας για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσω της Επιτροπής για το Clawback που δημιούργησε, έδωσε δυνατότητα στους …