Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: Γιατί δεν επανέρχεται η υποχρεωτικότητα για τη μάσκα – Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Πλεύρης: Γιατί δεν επανέρχεται η υποχρεωτικότητα για τη μάσκα – Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Για το νέο κύμα της πανδημίας, για ενδεχόμενο της επαναφοράς κάποιων μέτρων, για τα αντιιϊκά φάρμακα, αλλά και για το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στον ALPHA.

«Βρισκόμαστε σε ένα κύμα της πανδημίας που φαίνεται ότι βαίνει προς την κορύφωσή του, υπό την έννοια ότι, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση ήταν στο 100% – 120%, αυτή τη στιγμή κυμαίνεται γύρω στο 10%. Αλλά το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος, όπως το περιμέναμε, είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης και σε απλές νοσηλείες, και δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας: «Να σας θυμίσω ότι, ενώ υπήρξαν ειδικοί στην αρχή που μιλούσαν ακόμα και για 400 διασωληνωμένους έως το τέλος Ιουλίου, αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 100. Προφανώς θα υπάρχει και αύξηση όσο υπάρχει κόσμος στις απλές κλίνες, αλλά αυτό μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πίεση στους σκληρούς δείκτες.

Στις απλές κλίνες έχουμε πίεση. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά ειδικά στην Αττική, αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε: «Εγώ έχω ρωτήσει και την αντιπολίτευση. Λένε να επαναφέρουμε τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύσταση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως η μετάδοση δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας αυτή την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι. Η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες, όπου υπάρχει έντονη διασκέδαση.

Τι λέμε, λοιπόν, εμείς; Να τηρούνται τα μέτρα χωρίς την έννοια της υποχρεωτικότητας του διοικητικού προστίμου. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρούμε ότι η πίεση θα μεταφερθεί στους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις διασωληνώσεις.

Στις απλές κλίνες θα έχουμε μια πίεση που τη διαχειριζόμαστε, αναπτύσσοντας επιπλέον κλίνες όπου είναι αυτό εφικτό. Παράλληλα, έχουμε μιλήσει και πάλι με ιδιώτες, αλλά αν χρειαστεί να γίνουν και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Μέσα στον Ιούλιο πιστεύουμε ότι θα έχει κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα και, άρα, θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Και προσέξτε, έχουμε τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη εποχή που είχαμε.

Οπότε, καταλαβαίνετε τη μάχη που δίνει το εθνικό σύστημα υγείας να διατηρείται ο τουρισμός κανονικά. Να έχουμε παραπάνω πληθυσμό στη χώρα. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τα 10.000.000, είναι και όλοι οι τουρίστες… Πραγματικά το καλοκαίρι θα παραμείνουμε στο σχέδιο όπως το έχουμε πει».

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα στο θέμα της μάσκας, κάνοντας σύσταση για τη χρήση της στους κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός. Η δε υποχρεωτικότητα εξακολουθεί να ισχύει στα μέσα μεταφοράς, τα οποία αποτελούν χώρος μετάδοσης του κορονοϊού.

«Από το φθινόπωρο, βάσει της πορείας της πανδημίας, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μέτρα αν χρειαστεί, αλλά η λογική μας είναι ότι έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με την πανδημία, δεν είμαστε στην πρώτη φάση των έντονων περιορισμών. Η λογική μας είναι τα οποιαδήποτε μέτρα τεθούν να είναι μέτρα αναλογικά απολύτως απαραίτητα και να μην είναι οριζόντια όπως την προηγούμενη περίοδο».

Ως προς τα αντιιϊκά φάρμακα, ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει επιπλέον παραγγελίες για να υπάρχουν, υπογραμμίζοντας: «Αυτή τη στιγμή, τα αντιϊικά φάρμακα δίνονται με ένα υποδειγματικό σύστημα που έχει να κάνει με τη συνταγογράφηση και την αποστολή, δεν υπάρχει καμία δυσλειτουργία.

Όλοι λαμβάνουν τα φάρμακα, το μόνο πρόβλημα συνήθως υπάρχει τις Κυριακές που είναι δύσκολες οι αποστολές, οπότε εκεί εξυπηρετούνται κατά βάση οι περιπτώσεις των ατόμων που έχουν συνταγογραφήσει πιο αργά και λήγει το πενθήμερο.

​[…] Έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και στην Ελλάδα που δείχνουν ότι έχουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα ως προς τη βαριά νόσηση. Απλώς επειδή είναι μαζικά φάρμακα, δηλαδή δεν δίνονται όταν ο άλλος είναι επιβαρυμένος αλλά δίνονται στην αρχή, τα δίνουμε στοχευμένα στις κατηγορίες που κινδυνεύουν».

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της εβδομαδιαίας πλέον ενημέρωσης σχετικά με τα κρούσματα στη χώρα μας, διευκρινίζοντας: «Πρόκειται για μια πρακτική, την οποία ακολουθούν σιγά-σιγά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες… Δεν αποκρύπτεται δηλαδή κάτι, αλλά αυτό θα γίνεται σε ένα πλαίσιο πλέον εβδομαδιαίο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο παράγοντας της επιτήρησης που υπήρχε σε άλλες περιόδους με τους σκληρούς δείκτες. Πάντως η ενημέρωση θα υπάρχει».

Ως προς το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο κ. Πλεύρης σχολίασε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει ένα πλαίσιο, το οποίο εδώ και 20 χρόνια δεν έχει αλλάξει. «Το βασικό είναι ότι σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, προκειμένου να κάνει κρυοσυντήρηση και χρήση του γενετικού της υλικού, η γυναίκα θα πρέπει να έχει τη συναίνεση του συντρόφου της ή του πρώην άντρα της.

Δηλαδή μια γυναίκα που θα έχει κρυοσυντηρήσει το ωάριό της, θα πρέπει να έχει τη συναίνεση του πρώην συντρόφου της για να κάνει χρήση αφού χωρίσει. Άρα, αποσυνδέουμε τη συναίνεση. Πλέον οι γυναίκες μπορούν να κάνουν απόλυτη χρήση του γενετικού τους υλικού.

​Μπορούν να κάνουν κρυοσυντήρηση για κοινωνικούς λόγους, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να κάνουν μόνο για ιατρικούς λόγους, δηλαδή αν υπήρχε ιατρικό πρόβλημα. Τώρα δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κρυοσυντηρήσουν το ωάριο και, αν ποτέ θελήσουν στο μέλλον να του κάνουν χρήση, αυξάνουμε το όριο ηλικίας στα 54 έτη, όπως έχει γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Και ο Υπουργός Υγείας κατέληξε: «Έχουμε και δύο ακόμα κοινωνικές διατάξεις: Είναι η διάταξη ότι γίνεται μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για άτομα με HIV. Αντίστοιχα, διασφαλίζουμε και τα δικαιώματα των intersex ατόμων, δηλαδή των ατόμων που έχουν γεννηθεί με ιδιαιτερότητες ως προς το φύλο, δηλαδή αναπτύσσεται κοινά και το αρσενικό και το θηλυκό. Ενώ μέχρι τώρα εξαρτιόταν πλήρως από την επιθυμία των γονέων, πλέον θα υπάρχει μία επιτροπή και θα αξιολογείται και η δική τους επιθυμία ως προς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν».

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …