Σε ενδεχόμενη χαλάρωση των ήδη ισχυόντων μέτρων αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν να παρατηρήσουν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου στα σχολεία για δύο εβδομάδες, προτού προτού ληφθεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση. «Τα μηνύματα της πρώτης εβδομάδας στα σχολεία ήταν αισιόδοξα, θεωρούμε ότι το πρωτόκολλο θα επιτύχει, όπως πέτυχε και τους προηγούμενους τέσσερις μήνες», σχολίασε ο κ. Πλεύρης.
Ο Υπουργός Υγείας άφησε ένα περιθώριο για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση στη διασκέδαση και στα γήπεδα, όπου υπάρχουν αρκετά αυστηροί περιορισμοί από πλευράς χωρητικότητας. «Θεωρώ ότι, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, και σε συζήτηση με την Επιτροπή, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση. Ενδεχομένως όχι από αυτή την εβδομάδα, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι, άμα έχουμε σταθερά στοιχεία μείωσης πάνω από δύο εβδομάδες (είμαστε στην πρώτη εβδομάδα μείωσης), θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της πανδημίας».
Για το αν η μουσική επανέρχεται στην εστίαση, δεδομένων πάντοτε των συνθηκών που θα κυριαρχήσουν, αλλά και για το θέμα των γηπέδων, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας είναι αρκετά κρίσιμα. Να δούμε, δηλαδή, αν συνεχίζεται η πτωτική πορεία της πανδημίας ή αν έχουμε κάτι διαφορετικό. Η Επιτροπή θα έχει τα στοιχεία αυτά όταν θα συνεδριάσει και θα μπορέσει να μας πει. Γενικώς, όμως, η βούληση της κυβέρνησης είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πάντοτε με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Δεν είμαστε δογματικοί να επιμείνουμε σε μέτρα, όταν φαίνεται ότι αυτά δεν χρειάζονται. Αλλά θα πρέπει να έχουμε τα ακριβή στοιχεία».
Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα. Θα ξεκινήσουν από την Πρωτοβάθμια, που αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί και ήταν και θύμα της πανδημίας, καθώς όλη η αντιμετώπιση ήταν νοσοκομειοκεντρική.
«Θα υπάρξει άμεσα ένα νομοσχέδιο που θα κάνει τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, βάζοντας τάξη και στους ιδιώτες παρόχους, αλλά και δίνοντας περισσότερες παροχές και για τον ασφαλισμένο. Η κα Γκάγκα επεξεργάζεται τον νέο χάρτη υγείας που έχει να κάνει με το ΕΣΥ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε 1,5 δισ. (πάρα πολλά χρήματα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό), τα οποία θέλουμε να αξιοποιήσουμε σε όλο το εύρος των υπηρεσιών υγείας και με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκεί ιδεολογικά μπορεί να έρθει μια κόντρα, αλλά εμείς θα φροντίσουμε πλέον το ΕΣΥ, αλλά και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, να έχουν ως επίκεντρο των ασθενή. Δεν θα διαμορφώνονται, δηλαδή, οι δομές με γνώμονα το ότι πρέπει να ικανοποιηθούν πιέσεις τοπικών κοινωνιών ή πολιτικές πιέσεις, αλλά με γνώμονα να εξυπηρετείται ο ασθενής. Θα είναι ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο σύνολό του το αμέσως προσεχές διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί ο εθνικός χάρτης», σχολίασε ο Υπουργός Υγείας.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ. Αν γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς, οι συγκεκριμένοι θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ και θα προκηρυχθεί η αντίστοιχη θέση, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτών γιατρών και στο Λεκανοπέδιο, πέρα από τη Βόρεια Ελλάδα.