Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: Ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορoνοϊού – Δεν τίθεται θέμα επάρκειας των εμβολίων

Πλεύρης: Ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορoνοϊού – Δεν τίθεται θέμα επάρκειας των εμβολίων

To Υπουργείο Υγείας είναι σε εγρήγορση λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στα κρούσματα γρίπης, και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εταιρείες για προμήθεια των απαραίτητων εμβολίων, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Η συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού προκαλεί μία ανησυχία σχετικά με την πίεση που ενδεχομένως να ασκηθεί τον χειμώνα στο ΕΣΥ, όπως ανέφερε. Ωστόσο, αναμένεται ότι την τρίτη πλέον χρονιά της πανδημίας δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ είναι διαθέσιμες πλέον και αντιιικές θεραπείες.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι τα κρούσματα γρίπης ήταν σαφώς μειωμένα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ήμασταν προστατευμένοι λόγω της εκτεταμένης χρήσης μάσκας.

Ως προς τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας, λέγοντας ότι υπάρχει σύσταση να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Αν, ωστόσο, υπάρξει ανάγκη να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, και πάλι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από πλευράς επάρκειας.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας και τα self test – κάτι που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο: «Έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε νοσήσει, υπάρχουν νέα πρωτόκολλα θεραπείας και μεταλλάξεις που δεν είναι θανατηφόρες, όπως ήταν η Δέλτα. Το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα». Πρόσθεσε, δε, ότι ισχύει το πρωτόκολλο για την καραντίνα, ενώ η πορεία της πανδημίας θα παρακολουθείται προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αν χρειαστεί.

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις ιδιωτικές κλινικές, λέγοντας ότι πλέον θα μπορούν να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς θα προκύψει ανάγκη κυρίως για απλές κλίνες, και όχι τόσο για κλίνες ΜΕΘ.

«Αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό με την δέουσα σοβαρότητα, αλλά με όρους διαφορετικούς στον τρίτο χρόνο της πανδημίας. Θα μάθουμε να συνυπάρχουμε

Check Also

Γεωργιάδης: «Σε δύο μέρες τα επίσημα αποτελέσματα της προκήρυξης για αναισθησιολόγους»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το θέμα που …