Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του SARS-CoV-2 στα σχολεία, το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο έχει συζητηθεί εκτενώς με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και είναι συνδυαστικό: εμβολιασμός για τις ηλικίες 12-17, τήρηση μέτρων και κυρίως άμεση ιχνηλάτηση, δηλαδή να γίνεται έλεγχος από την πρώτη στιγμή που θα εντοπίζεται κρούσμα… «Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τυχόν διασπορά στα σχολεία της χώρας», είπε ο Υπουργός.
Ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Ήρθαμε σε συνεννόηση με όλες τις Παιδιατρικές Ενώσεις, παρουσία και του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών. Ζητήσαμε από τους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς, και αυτό που μας εξήγησαν είναι ότι το παιδί, αν και κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό, κινδυνεύει και αυτό, και σίγουρα προστατεύεται περισσότερο με τον εμβολιασμό από το να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης.
Όσον αφορά τις νοσηλείες παιδιών, στο Υπουργείο Υγείας ήδη έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον παιδιατρικές κλίνες Covid, εάν και εφόσον χρειαστούν, στα Nοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά και στις κλινικές καθώς είμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα».
Ως προς τον ευρύτερο εμβολιασμό, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή πάμε να διευρύνουμε το μοντέλο εμβολιασμού με την εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών, τους οποίους πληρώνει το Κράτος για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούν.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. Προφανώς, κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα. Η στόχευσή μας, λοιπόν, είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού.
Ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου θα λειτουργούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά, πλέον, το μοντέλο γυρνάει με την προσθήκη των κατ’ οίκον εμβολιασμών και των εμβολιασμών στα ιδιωτικά ιατρεία.
Σας αναφέρω τα νούμερα που έχει μία αξία, να τα ξέρετε. Τα ποσοστά εμβολιασμών είναι κοντά στο 80% στους άνω των 60 ετών, περίπου στο 77% στους άνω των 50 και περίπου ανάλογο είναι το ποσοστό στους άνω των 40 ετών».
Σχετικά με την ενισχυτική δόση, ο κ. Πλεύρης σχολίασε: «Τον επόμενο μήνα θα ανοίξει και η διαδικασία για τα εμβόλια έναντι της γρίπης.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της διεθνούς πρακτικής των papers που δημοσιεύονται, παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτή τη δόση έχει αποφασιστεί να την κάνουν τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, επειδή δεν έχουν αναπτύξει τα αντισώματα τα οποία χρειάζονται. Αυτές τις ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα και μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν.
Η Επιτροπή τώρα εξετάζει δυο πράγματα: Το θέμα της χρονικής διάρκειας και το θέμα με τους άνω των 60 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ευάλωτη και πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα αντισώματα».