Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΙΣ: Το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με υγιεινότερο τρόπο ζωής

ΠΙΣ: Το 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με υγιεινότερο τρόπο ζωής

«I Am And I Will» είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) να καλεί επιστημονική κοινότητα και ασθενείς να ορθώσουν το ανάστημά τους στη λέξη “καρκίνος”, η οποία συνδέεται με δεκάδες επιμέρους ασθένειες.

Σήμερα, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula van der Leyen, θα ανακοινώσουν στο Ευρωκοινοβούλιο το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», το οποίο, σε συνδυασμό με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», θα αποτελέσουν τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα, μετά από χρόνια αδράνειας, θεσμοθετεί από την πλευρά της συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για τους πιο συχνούς και απειλητικούς για τη ζωή καρκίνους, μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, συνδυαστικά και με την πρόσφατη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες, του μαστού στις γυναίκες, του παχέος εντέρου, καθώς και το μελάνωμα οδηγούν ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η πρόληψη μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, της διακοπής του καπνίσματος, της αποφυγής της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, της μεσογειακής διατροφής και της άθλησης, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες, αποκαλύπτοντας τη νόσο σε πρώιμα στάδια.

Σε επίπεδο αντιμετώπισης, οι νέες εξατομικευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία είναι τα νέα “όπλα” στα χέρια των ογκολόγων, τα οποία στοχεύουν στο να μετατρέψουν θανατηφόρα είδη καρκίνου σε χρόνιες νόσους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μεταστατικός καρκίνος του πνεύμονα, στην αντιμετώπιση του οποίου έχουν γίνει τεράστια άλματα.

Τι λένε τα νούμερα:

  • 1 στους 5 άνδρες και 1 στις 6 γυναίκες θα παρουσιάσουν καρκίνο.
  • 30% των περιστατικών μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Κατά 25% έχει μειωθεί το ποσοστό θανάτου από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες την τελευταία 30ετία, λόγω νέων θεραπειών.

Παρόλα αυτά…

  • 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε λεπτό στον κόσμο από καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ.

Ο ΠΙΣ καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται από τους ιατρούς για την περιοδικότητα και το είδος των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων, τις οποίες δεν θα πρέπει να αμελούν.

Συνιστά, επίσης, την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή του παθητικού καπνίσματος και των ατμοσφαιρικών ρύπων από τζάκια. Ο ήλιος είναι “φίλος”, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε “εχθρό”, αν εκτιθέμεθα αλόγιστα στις ακτίνες του.

Το παρατεταμένο στρες και η κατάχρηση του αλκοόλ είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή, τονίζει τέλος ο ΠΙΣ.

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η Υγεία μου, δικαίωμά μου»

Με το φετινό μήνυμα My health, my right (Η Υγεία μου, δικαίωμά μου) ο Παγκόσμιος …