Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΙΣ: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ακόμα και στην Υγεία – Το παράδειγμα του Καποδίστρια

ΠΙΣ: Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ακόμα και στην Υγεία – Το παράδειγμα του Καποδίστρια

Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, σε μία σύγχρονη συγκυρία πανδημίας, μάς φέρνει στο νου ότι η Ιστορία όντως επαναλαμβάνεται και στα θέματα Υγείας… Για την εποχή της Επανάστασης υπάρχουν πολλές γραπτές μαρτυρίες ότι έκαναν την εμφάνισή τους επιδημίες, ειδικά στην Πελοπόννησο όπου έλαβαν χώρα οι περισσότερες μαζικές κινήσεις στρατευμάτων. Πανώλη, τύφος, δυσεντερία, ακόμα και χολέρα και ευλογιά, παρουσίασαν περιοδικά πολλές εξάρσεις, αποδεκατίζοντας χωριά και στρατούς.

Τη διαφορά στην έλλειψη ιατρικής βοήθειας στον ελληνικό πληθυσμό έκανε ο Καποδίστριας, ο οποίος είχε σπουδάσει Ιατρική και, άρα, ήταν ευαισθητοποιημένος στα θέματα αυτά. Ο Καποδίστριας δημιούργησε το πρώτο “λοιμοκαρθατήριο” για τις κοινότητες που πλήττονταν από επιδημίες στην Πελοπόννησο, ενώ επί των ημερών του ιδρύθηκε στον Πόρο το πρώτο Ναυτικό Νοσοκομείο, με πρώτο διευθυντή τον Χρονία Δροσινό.

Στη συνέχεια, ο Καποδίστριας ίδρυσε τον πρώτο προσφυγικό καταυλισμό της χώρας στον οικισμό Πρόνοια, στο Ναύπλιο, για να βοηθήσει στη στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων από άλλες περιοχές της σημερινής Ελλάδας που έσπευδαν στο απελευθερωμένο Ναύπλιο.

Η ίδρυση ενός υποτυπώδους πρώτου νοσοκομείου στο Ναύπλιο για την αντιμετώπιση ασθενών και τραυματιών έγινε κιόλας τον Μάρτιο του 1823, μόλις απελευθερώθηκε η πόλη.

Έτσι, είχαμε στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το Α’ Εθνικό Νοσοκομείο Ναυπλίας ή Νοσοκομείο του Κανονοστασίου των Πέντε Αδελφών, και το Εθνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ναυπλίας. Πρώτος γιατρός του πολιτικού νοσοκομείου ήταν ο Γερμανός Φρειδερίκος Βολόης, ενώ το 1825 γιατρός του νοσοκομείου διορίστηκε ο επίσης Γερμανός Η. Treiber, ο οποίος έγινε και διευθυντής στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης. Στη συνέχεια, προσλήφθηκε και δεύτερος γιατρός, ο Ηπειρώτης Λουκάς Βάγιας, γιατρός του Αλή Πασά και του Βύρωνα.

Το παράδειγμα του Καποδίστρια παίρνει ιδιαίτερη αξία στις ημέρες μας, καθώς αναδεικνύει τη δυνατότητα που έχει μια οργανωμένη Πολιτεία να βοηθήσει στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, ακόμα και με πενιχρά οικονομικά ή και επιστημονικά μέσα.

Χρόνια πολλά!

Check Also

ΠΙΣ: Η υποστελέχωση αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας – 1.000 ευρώ επίδομα από τον Σύλλογο σε κάθε γιατρό που θα βοηθήσει

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με σημερινή ανακοίνωσή του, ασκεί σκληρή κριτική στην Πολιτεία ως προς …