Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΕΦ: Ζητά άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023 για αποφυγή περαιτέρω ελλείψεων

ΠΕΦ: Ζητά άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023 για αποφυγή περαιτέρω ελλείψεων

Σε μια περίοδο που το υψηλό κόστος της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους όλων των συντελεστών παραγωγής, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί σταθερά να παράγει και να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης που σήμερα βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς επιβαρύνονται με υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), οι οποίες οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών που, για μία ακόμη φορά, εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άκαιρη αυτή απόφαση.

Είναι βέβαιο ότι οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης.

Η ΠΕΦ διαμαρτύρεται για τις νέες μειώσεις τιμών που πλήττουν κυρίως τα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα και, μαζί με το clawback, εξαντλούν τα όποια περιθώρια βιωσιμότητας τούς έχουν απομείνει. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει στο αυτονόητο, στο άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023.

Check Also

Ο ΠΙΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών Ιατρών για το clawback

Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. …