Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα που σχετίζονται με θετικό τεστ covid και ρινοϊού, κατά την πανδημία

Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα που σχετίζονται με θετικό τεστ covid και ρινοϊού, κατά την πανδημία

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των C.Hansen και συνεργατών στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, με θέμα την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου και συμπτωμάτων που σχετίζονται με θετικό τεστ covid κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για μελέτη ασθενών μαρτύρων, η οποία διεξήχθη μεταξύ θετικών συμπτωματικών ατόμων όλων των ηλικιών που συμμετείχαν σε μια κοινοτική μελέτη επιτήρησης στην Κομητεία Κινγκ της Ουάσινγκτον, από τον Ιούνιο του 2020, έως τον Ιούλιο του 2022.

Οι αναλύσεις περιλάμβαναν δεδομένα από 23.498 άτομα. Η διάμεση (IQR) ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 34,33 (22,42 – 45,08) έτη, 13.878 (59,06%) ήταν γυναίκες, 4.018 (17,10%) ανήκαν στην ασιατική φυλή, 654 (2,78%) ανήκαν στη μαύρη φυλή και 2.193 (9,33%) ανήκαν στην ισπανική φυλή. Η στενή επαφή με ένα άτομο θετικό στον SARSCoV-2 και η απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης ήταν οι μεταβλητές που σχετίστηκαν περισσότερο με τη θετικότητα της δοκιμασίας ν για SARSCoV-2, αλλά και οι δύο εξασθένησαν κατά την περίοδο της μετάλλαξης Όμικρον. Η επαφή με ένα εμβολιασμένο άτομο έναντι του SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες θετικής δοκιμασίας SARS-CoV-2, συγκριτικά με την επαφή με ένα μη εμβολιασμένο άτομο έναντι του SARS-CoV-2. Ο πονόλαιμος σχετιζόταν με λοίμωξη από το στέλεχος Όμικρον, αλλά όχι με λοίμωξη από το στέλεχος Δέλτα.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τους συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν πλήρως με μία αναμνηστική δόση ήταν 93% για το στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν ήταν σημαντική για το Όμικρον. Οι μεταβλητές που σχετίζονταν με τη θετικότητα στη δοκιμασία ρινοϊού περιλάμβαναν ηλικία μικρότερη των 12 ετών και εμφάνιση ρινικής καταρροής ή βουλωμένη μύτη. Τα άτομα που ανήκαν στη μαύρη φυλή και τα νοικοκυριά με 5 ή περισσότερους ανθρώπους παρουσίασαν σημαντικά θετική συσχέτιση τόσο με θετική δοκιμασία SARS-CoV-2, όσο και με θετική δοκιμασία ρινοϊού.

Check Also

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Εμπορική απόφαση η απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca

Η εταιρεία Astra  Zeneca ανακοίνωσε την απόσυρση του εμβολίου της έναντι της λοίμωξης από τον …