Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή 2021: Αφιερωμένη στους ασθενείς με covid-19 που αναπτύσσουν παθήσεις του θυρεοειδή

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή 2021: Αφιερωμένη στους ασθενείς με covid-19 που αναπτύσσουν παθήσεις του θυρεοειδή

Η 25η Μαΐου καθιερώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδή ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως ημέρα εορτασμού και από άλλες ενδοκρινολογικές επιστημονικές εταιρείες ανά τον κόσμο.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις παθήσεις του θυρεοειδή και τη σημασία που έχει η φυσιολογική λειτουργία του για την υγεία και το «εύ ζήν».

Οι παθήσεις του θυρεοειδή αυξάνονται συνεχώς σε όλον τον κόσμο. Η αυτοάνοση χρόνια θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση, παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση ως αποτέλεσμα της συνεχούς επιρροής διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων στη γενετική προδιάθεση με την οποία γεννιούνται πολλά άτομα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδή αυξάνονται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου αποτελούν, μαζί με το πρόβλημα της ιωδοπενίας, την δεύτερη πιο συχνή διαταραχή της κύησης παγκοσμίως. Αύξηση παρουσιάζει και ο καρκίνος του θυρεοειδή, που είναι ο τέταρτος ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος στον κόσμο.

Το Τμήμα Θυρεοειδή της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας γιορτάζει εδώ και χρόνια την ημέρα αυτή με διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικής προσφοράς των μελών του. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με COVID-19 που αναπτύσσουν παθήσεις του θυρεοειδή. Οι μετά την COVID-19 παθήσεις του θυρεοειδή παρουσιάζονται σε πολλούς ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Συνήθως εκδηλώνονται 1-2 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη, αλλά ευτυχώς η πορεία τους είναι μάλλον ήπια.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η πανδημία καθιστά επιβεβλημένο να γίνει η επικοινωνία και η ενημέρωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στον ψηφιακό, τον ηλεκτρονικό και τον έντυπο Τύπο. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Θυρεοειδή της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας συνιστά έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδή σε όλους τους ασθενείς με ιστορικό σοβαρής λοίμωξης COVID-19. Συνιστά, επίσης, επανέλεγχο στους ασθενείς με γνωστές παθήσεις του θυρεοειδή που νόσησαν με COVID-19, για τυχόν έγκαιρη αναπροσαρμογή της θεραπείας τους.

Τέλος, διοργανώνει ειδική διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση (webinar) για την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή, στην οποία θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, νεότερα δεδομένα για την COVID-19 και τον θυρεοειδή. Το webinar θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου 2021 στις 15:30.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ΕΔΩ.

Check Also

Αντιική θεραπεία σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19 φέρεται να μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Nirmatrelvir-ritonavir (Paxlovid), μια αντιική θεραπεία που χορηγείται από το στόμα, έχει λάβει έγκριση για …