Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ο Σύλλογος «Πνοή Αγάπης» εγκαινιάζει τον Ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού»

Ο Σύλλογος «Πνοή Αγάπης» εγκαινιάζει τον Ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού»

Ο Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και των Οικογενειών τους «Πνοή Αγάπης», με τη συνδρομή επαγγελματιών υγείας και εθελοντών, υλοποιεί προγράμματα και δράσεις με στόχο την παροχή ολιστικής φροντίδας για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και των οικείων τους, από τη στιγμή της διάγνωσης, αλλά και μετά το πέρας των θεραπειών.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, γνωρίζοντας την έλλειψη δομών για τη φιλοξενία ασθενών και των συγγενών τους που έρχονται από την επαρχία για να υποβληθούν σε κάποια ογκολογική θεραπεία σε Νοσοκομεία της Αττικής, ο Σύλλογος άρχισε ένα μεγάλο αγώνα με προτάσεις προς κρατικούς φορείς και παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ύστερα από πολλές προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν, τον Αύγουστο του 2013 η κυρία Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσέφερε τον πρώτο Ξενώνα στη μνήμη του συζύγου της, Ιωάννη Δ. Κριτικού.

Ο Ξενώνας «Ιωάννης Δ. Κριτικός», στεγάζεται σε δύο ορόφους, με 9 δίκλινα δωμάτια, WC, καθιστικό, δύο κοινόχρηστες κουζίνες και καλύπτει δυνατότητα διαμονής 18 ασθενών ή/ και των συνοδών τους. Στα 4 χρόνια λειτουργίας του, φιλοξενήθηκαν 1.510 ασθενείς με καρκίνο ή/και οι συνοδοί τους. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών και συνοδών δεν ήταν δυνατό να εισαχθεί στον Ξενώνα, λόγω μη διαθεσιμότητας τη στιγμή του αιτήματος. Έτσι, βάσει του παραπάνω δεδομένου, δημιουργήθηκε από την ίδια τη δωρήτρια ο δεύτερος Ξενώνας «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού», σε νεοκλασσικό κτίριο, στο οποίο στεγάζονται και τα γραφεία του Συλλόγου.

Στα πλαίσια των εγκαινίων του δεύτερου αυτού Ξενώνα «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού», ο Σύλλογος “Πνοή Αγάπης’’, πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου, με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους ξενώνες, αλλά και το έργο του Συλλόγου.

«Η πρωτοπορία στη δομή Στέγασης του ξενώνα “Ελισάβετ Φωτεινέλλη-Κριτικού” συνίσταται στην παράλληλη και πολύπλευρη ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδος για εξωτερικές θεραπείες στα αντίστοιχα αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αττικής», σημείωσε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Πνοή Αγάπης», κα Μαρία Παπακωνσταντίνου.

Ο Ξενώνας «Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού» είναι πλήρως εξοπλισμένος για την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών των ασθενών ή/και των συνοδών τους. Στεγάζεται σε τέσσερις ορόφους και διαθέτει 12 δωμάτια, με τη δυνατότητα φιλοξενίας 28 ανθρώπων. Υπάρχουν χώροι συναντήσεων και αναψυχής, όπου αναπτύσσονται τα πολύπλευρα προγράμματα του Συλλόγου «Πνοής Αγάπης», όπως Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης, εικαστικών τεχνών, συνεδρίες χαλάρωσης, ρεφλεξολογία, προγράμματα ευεξίας για την αλλαγή εικόνας σώματος που η νόσος επιφέρει, ομάδες παιχνιδιού, ανάγνωσης, κολλάζ, προγράμματα διατροφής, κηπουρικής κ.ά.

«Αρκεί να μπει κάποιος στη θέση ενός ασθενούς και των οικείων του που αφήνουν το σπίτι τους στην επαρχία  και έρχονται στην Αθήνα με το βάρος της διάγνωσης του καρκίνου, την αγωνία των θεραπειών στις οποίες πρέπει να υποβληθούν, την οικονομική αδυναμία για την κάλυψη της διαμονής τους (που όσον αφορά στην ακτινοθεραπεία μπορεί να φτάσει και τον ενάμισι μήνα) και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε κρατικής δομής που μπορεί να τους δώσει μια κάποια λύση. Χάρη σ’ αυτή τη δωρεά, βρίσκουν όχι μόνο ένα αξιοπρεπέστατο μέρος να μείνουν, αλλά μια οικογένεια να τους αγκαλιάσει και να τους στηρίξει στην τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής τους», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Επιστημονικής Επιτροπής των Ξενώνων, κος Γεώργιος Πισσάκας.

Περισσότερες πληροφορίες στο 210-6425958 (Υπεύθυνη Ξενώνων και Κοινωνική Λειτουργός Συλλόγου «Πνοή Αγάπης»: Πέννυ Λιακοπούλου)

Check Also

Εγκαίνια του νέου κτιρίου στέγασης του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους παρέστησαν τη Μεγάλη Τρίτη, 30 …