Οι προϋπολογισμοί και οι δαπάνες ποτέ δεν ήταν το φόρτε μας. Στις καλές εποχές που το χρήμα έρεε άφθονο, το πρόβλημά μας ήταν οι αλόγιστες σπατάλες, τα “party” στην υγεία, στην πολεοδομία – γενικά ήμασταν party animals σε όλους τους τομείς. Μετά ήρθαν τα μνημόνια, τα χρόνια της υποχρεωτικής λιτότητας και, από τα μεγάλα party του παρελθόντος, έπρεπε να περιοριστούμε σε μικρές μαζώξεις. Άντε τώρα να δεις ποιον θα καλέσεις και ποιον θα αφήσεις απ’ έξω…
Οι δαπάνες τότε μαζεύτηκαν άρον άρον και φτάσαμε στο άλλο άκρο, να κόβουμε αλόγιστα πλέον, για να βγει το budget. Τα κοινά σημεία και στις δύο εποχές ήταν η έλλειψη μέτρου και η αδυναμία να κινηθούμε με σχέδιο, στρατηγική και με βάση τις πραγματικές ανάγκες ανά τομέα. Επιπλέον, η απουσία ή αδυναμία ελέγχων, αλλά και η μακροχρόνια…προσήλωσή μας σε ένα «παλιάς κοπής κράτος», δεν βοηθούσαν την όλη κατάσταση.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα και, μάλιστα, εν μέσω πανδημίας και πολέμου, με όλες τις συνέπειες που έφεραν μαζί τους στην οικονομία και την κοινωνία. Ωστόσο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
Οι δαπάνες και οι προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του κράτους και να έχουμε μέσω της ψηφιοποίησης τα απαραίτητα στοιχεία ανά τομέα, που θα προσδιορίζουν και τις ακριβείς ανάγκες.
Στην υγεία, για παράδειγμα, και ειδικά στο θέμα του φαρμάκου, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε τους σωστούς προϋπολογισμούς, αν δεν εφαρμόσουμε και αξιοποιήσουμε πλήρως όλα τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία που θα ελέγχουν την κατανάλωση, αλλά και θα παρέχουν ακριβή δεδομένα ανά θεραπευτική κατηγορία.
Η πρόσφατη διορθωτική κίνηση του Θάνου Πλεύρη για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα υψηλού κόστους ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί. Το γνωρίζει κι ο ίδιος, γι’ αυτό αν εξοικονομηθούν χρήματα από αλλού, θα ενισχύσει επιπλέον τον εν λόγω προϋπολογισμό.
Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, αλλά με βάση τα πραγματικά δεδομένα να καταρτίζουμε επαρκείς προϋπολογισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες. Αποφεύγοντας τις υπερβολές – τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω. Και θα φτάσουμε εκεί με τη συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής διακυβέρνησης.
Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος