Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ο ΠΙΣ στη Γεωργία για την εκλογή νέου προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

Ο ΠΙΣ στη Γεωργία για την εκλογή νέου προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο εκπροσώπησαν στη συνάντηση του World Medical Association (Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου), στις 24-26 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γενικός Γραμματέας, Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου, και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, Δρ. Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Στην ετήσια συνάντηση, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, συμμετείχαν 112 μέλη Ιατρικών Συλλόγων από ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία εξέλεξαν ως νέο πρόεδρο της WMA, τον Βραζιλιάνο καθηγητή Ψυχιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, Δρ. Miguel Roberto Jorge.

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος της WMA αναφέρθηκε στο παγκόσμιο πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά, τα οποία υπολογίζεται ότι το 2050 θα αποτελούν μία από τις πρώτες –αν όχι την πρώτη– αιτίες θανάτου.

Το ζήτημα αυτό αποδεικνύεται μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας για την Ελλάδα, όπου η πολυφαρμακία και η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι ευρύτατα διαδεδομένη, καθώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες όπου χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Μάλιστα, διαχρονικό αίτημα του ΠΙΣ είναι η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και δέσμευσή του η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, και ιδιαίτερα της κατάχρησης αντιβιοτικών.

Ο νέος πρόεδρος του WMA επανέλαβε την πάγια θέση της Ιατρικής Κοινότητας κατά της εκούσιας ευθανασίας ασθενών με ιατρική βοήθεια και έδωσε το στίγμα της προεδρίας του, κάνοντας αναφορές στη σχέση γιατρού – ασθενή.

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η Υγεία μου, δικαίωμά μου»

Με το φετινό μήνυμα My health, my right (Η Υγεία μου, δικαίωμά μου) ο Παγκόσμιος …