Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένoνται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στην ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ, την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για τη λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εξηγήσει και προειδοποιήσει σε όλους του τόνους για την αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη αυτή πρακτική, καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και, αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς.

Πιο πρόσφατη, ηχηρή και ξεκάθαρη παρέμβαση του ΠΙΣ ήταν αυτή στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19/12, στην οποία ο ΠΙΣ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο (Α’ αντιπρόεδρο).

Από το ίδιο βήμα σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι παγίως και διαρκώς «διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή, όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά…» και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Επισημαίνεται, δε, ότι ισχύει απολύτως η δήλωση του προέδρου, Δρ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του, ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη, και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους.

Check Also

Γεωργιάδης: «Σε δύο μέρες τα επίσημα αποτελέσματα της προκήρυξης για αναισθησιολόγους»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το θέμα που …