Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε κάποια δεδομένα που αφορούν στην αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και την υγρασία.
Σύμφωνα με αυτά, σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορονοϊός εντός 18 ωρών χάνει τη δύναμή του σε ένα σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον, ενώ σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον η ημίσεια ζωή του κορονοϊού πέφτει στις 6 ώρες.
«Και όταν βάζεις στην παράμετρο και το φως και την υγρασία, αλλά θερμοκρασίες πάνω των 35 βαθμών, η ημίσεια ζωή του ιού πέφτει στα δύο λεπτά. Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της παρουσίας του ιού στο περιβάλλον, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε», εξηγεί ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.
Αν τα δεδομένα αυτά επαληθευτούν, θα είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο για την Ελλάδα, καθώς θα διευκολύνουν την επανεκκίνηση του τουρισμού (εσωτερικού και εξωτερικού), ο οποίος είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας και θα δώσει μία ανάσα στην οικονομία.
Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, είπε ότι η μέγιστη κορύφωση των κορονοϊών τούς χειμερινούς μήνες, αναμένεται να εμφανιστεί και από το νέο κορονοϊό, ωστόσο δεν τοποθετήθηκε, όσον αφορά την θερμοκρασία, την υγρασία ή την υπεριώδη ακτινοβολία και αν αυτή θα μπορέσει να επηρεάσει τη μετάδοση του ιού.
«Είπε ότι με μαθηματικές εκτιμήσεις προβλέπουν και αυτοί, ότι μπορεί να πέσει η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι περίπου 20%. Αλλά αυτό το 20% μπορεί να οδηγήσει στη γένεση σημαντικών επιδημιών, εάν δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου της επιδημίας σε μία χώρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.