Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ουσιαστική επένδυση στην Ψυχική Υγεία υπόσχεται το Υπουργείο Υγείας

Ουσιαστική επένδυση στην Ψυχική Υγεία υπόσχεται το Υπουργείο Υγείας

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου, στο Υπουργείο Υγείας, ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση του Τομεοποιημένου Σχεδιασμού Ανάπτυξης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας».

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το πώς θα προχωρήσει η –στάσιμη εδώ και χρόνια– ψυχιατρική μεταρρύθμιση και για το πως θα υλοποιηθεί η μετάβαση από το ασυλικό μοντέλο στην κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα, που αποτελεί το νέο παράδειγμα στην πολιτική Ψυχικής Υγείας, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ σημαντική δουλειά για τη σταθεροποίηση, τη λειτουργική αναβάθμιση και διοικητική αποκέντρωση του δημόσιου συστήματος Ψυχικής Υγείας, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα που σχετίζονται με ελλείψεις κτηριακών υποδομών και προσωπικού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υπερπροσπάθεια όλου του προσωπικού που εργάζεται στην Ψυχική Υγεία, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Η επένδυση στην Ψυχική Υγεία είναι επένδυση στην αξιοπρέπεια, την κοινωνική συνοχή, την άρση των ανισοτήτων και το κράτος δικαίου», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός, δηλώνοντας την πρόθεση του Υπουργείου είναι να επενδύσει στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πλέον, στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε στην ημερίδα σχετικά με την Ψυχική Υγεία θα εμπλουτιστεί από τις προτάσεις και τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων και των εργαζομένων, για να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αναπτυχθεί σε ορίζοντα τετραετίας, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Θωμάς Υφαντής, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που επιτέλεσε η ειδική ομάδα εργασίας του Υπουργείου Υγείας, η οποία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και τελούσε υπό την ευθύνη του, είπε ότι δόθηκε βάρος στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, έτυχε επεξεργασίας και διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης ψυχιατρικών υπηρεσιών, έκλεισαν οι εκκρεμότητες με το προηγούμενο σύμφωνο Andor-Λυκουρέντζου, εκπονήθηκε ένα συνεκτικό σχέδιο προώθησης της απο-ασυλοποίησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, ενώ έτυχε επεξεργασίας και η σύνταξη του νόμου 4461/2017 για τη διοικητική αναδιοργάνωση  των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας.

Ο Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, ψυχολόγος και συνεργάτης  του Γ. Γιαννόπουλου, μιλώντας για την έκθεση για τον τομεοποιημένο σχεδιασμό μονάδων Ψυχικής Υγείας, ανέφερε ότι αποτελεί ένα αναγκαίο «εργαλείο» για ένα σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση των υφιστάμενων δομών και την ανάπτυξη νέων.

Τέλος, ο Κώστας Μοσχοβάκης, προϊστάμενος της Α’ Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, τόνισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός  σε αυτόν τον τομέα και η αξία της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ότι περιλαμβάνει πρωτογενή δεδομένα καταγραφής της σημερινής πραγματικότητας.

Η «Έκθεση – Τομεοποιημένος σχεδιασμός ανάπτυξης μονάδων Ψυχικής Υγείας, Ιούνιος 2018» υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας:

http://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/c312-psyxikh-ygeia/5520-ekthesh-sxediasmos-anaptykshs-monadwn-psyxargws

Check Also

Γεωργιάδης: Σκέψεις για δοκιμαστική εφαρμογή A.I. συστήματος διαλογής σε ελληνικό νοσοκομείο

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έλεγχο της …