Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης του ΕΔΔΥΠΠΥ για τον Εμβολιασμό Ενηλίκων

Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης του ΕΔΔΥΠΠΥ για τον Εμβολιασμό Ενηλίκων

Με μια μεγάλη εκδήλωση στον Δήμο Αθηναίων, ολοκληρώθηκε η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – ΕΔΔΥΠΠΥ, για τον Εμβολιασμό Ενηλίκων. Η δράση πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και αφορούσε εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών σε 20 Δήμους από όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, είχε ως κεντρικό θέμα τα οφέλη του εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό, εστιάζοντας στις ασθένειες της εποχικής γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και του έρπητα ζωστήρα.

Την τελευταία εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, κ. Μανόλης Καλαμπόκας και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κα Αλεξάνδρα Έβερτ.

Την κεντρική εισήγηση προς τους παρευρισκόμενους πραγματοποίησε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, κ. Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ενεργή συμμετοχή των Δήμων-μελών του Δικτύου μας σε αυτή την “πράξη ευθύνης” προς όφελος των δημοτών τους. Προσδοκούμε, μετά και από την φετινή επιτυχημένη υλοποίηση της καμπάνιας, ότι έχουμε καταφέρει, αφενός η έννοια της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού να γίνει περισσότερο συνείδηση για τους πολίτες, αφετέρου, να προάγουμε με αυτό τον τρόπο και την υγεία του ενήλικα πληθυσμού. Θεωρούμε ηθική υποχρέωσή μας, μαζί με την ιατρική κοινότητα και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, να εργαζόμαστε για να καθιερώσουμε τον εμβολιασμό σαν μία βασική αρχή υγείας και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του οΠεριφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας – Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, κ. Μανόλης Καλαμπόκας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του ΕΔΔΥΠΠΥ, ανέφερε: «Ο προληπτικός εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων των δημοτών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο αυτό, βασικός στόχος μας είναι η ενημέρωση των δημοτών, αφ’ ενός για τα προβλήματα του μη-εμβολιασμού, αφ΄ ετέρου για τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που θα προκύψουν από την κάλυψη του πληθυσμού. Εξάλλου, στη λογική της διαρκούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τα δημοτικά ιατρεία, που είναι προτεραιότητα του Δημάρχου μας Κώστα Μπακογιάννη, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος ο εμβολιασμός των Αθηναίων και η εξυπηρέτηση αυτών προς αυτό το σκοπό μέσα από τα Δημοτικά Ιατρεία. Θα είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας ώστε να πετύχουμε το σκοπό αυτό

«Δυνατός και “υγιής” με κάθε έννοια πολίτης, είναι ο ενεργός πολίτης, που μέσα από την ενημέρωση μπορεί να κρίνει σωστά, να επιλέξει ορθολογιστικά, να προστατεύσει τον εαυτό του, να διακρίνει τα σημαντικά από τα λιγότερο σημαντικά, να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του. Αυτός που επιλέγει να προφυλάξει τον εαυτό του και να ζήσει με ποιοτικότερες συνθήκες, πιο προστατευμένες και πιο ασφαλείς. Θεωρώ χρέος της Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδράμει στο “ευ ζην” των πολιτών της», σημείωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, κα Αλεξάνδρα Έβερτ.

Ο κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης, Καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, ανέφερε: «Είναι ασφαλές να πούμε, από τις επισταμένες προσπάθειες που έχουμε κάνει και μέσω αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού στον ενήλικα πληθυσμό, ότι έχει γίνει πλέον ευρύτερα γνωστό πως ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία. Αντίθετα, η συμμόρφωση και η εμβολιαστική συνέπεια των πολιτών σύμφωνα με τα όσα προτείνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, συμβάλλει σε έναν πραγματικά υγιέστερο πληθυσμό και στο να σταματήσουμε να μιλάμε με φόβο για περιστατικά όπως αυτά τα οποία απασχόλησαν πρόσφατα τη χώρα: θανάτους από διφθερίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Ασθένειες ξεχασμένες και επικίνδυνες αντίστοιχα».

Η δράση, πραγματοποιήθηκε φέτος σε 9 Δήμους της περιφέρειας και 11 της Αττικής, και στελεχώθηκε από μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και έγκριτους επιστήμονες ιατρούς που δραστηριοποιούνται στους Δήμους που έγιναν οι εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στους Δήμους Αγίου Δημητρίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Ωρωπού, Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης-Υμηττού, Παπάγου-Χολαργού, Μοσχάτου-Ταύρου και Γαλατσίου στην Αττική, καθώς και στους Δήμους Δράμας, Σερρών, Ωραιοκάστρου, Παλαμά, Θερμαϊκού, Χαλκιδέων, Βόλου, Ναυπλιέων και Κορινθίων στην Περιφέρεια. Η πρόσκληση του κοινού έγινε μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας των Δήμων με τους πολίτες τους και οι εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν σε Δημοτικές δομές, όπως ΚΑΠΗ, Δημοτικές αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.

Check Also

#BecauseIsayso: H Servier Hellas ενημερώνει επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και κοινό για την Υπέρταση

Με αφορμή τη 17η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, η Servier Hellas για 7η συνεχή χρονιά …