Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Οι ιατροδικαστές εκπέμπουν SOS

Οι ιατροδικαστές εκπέμπουν SOS

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του Δ.Σ της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκου. Το προεδρείο των ιατροδικαστών έθεσε όλα τα θέματα που απασχολούν την άσκηση της επιστήμης στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε ότι αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ έχουμε μόνο 2 μόνιμους και 11 συμβασιούχους- επικουρικούς ιατροδικαστές, ενώ πάνω από τους μισούς νομούς της χώρας δεν έχουν ούτε ένα ιατροδικαστή. Αυτές οι ελλείψεις οδηγούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών να χρεώνονται με τεράστια ποσά αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση για την μεταφορά των θυμάτων.

Επίσης, στις 7 ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της χώρας υπηρετούν 7 συνολικά μέλη ΔΕΠ- ιατροδικαστές. Από αυτούς 2 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και από ένας (1) σε Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα. Μάλιστα στο επόμενο διάστημα, στα Ιωάννινα ο εκεί καθηγητής θα συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε εκεί ιατροδικαστής. Με άλλα λόγια από τις 7 ιατρικές σχολές ήδη οι 3 σχολές δεν έχουν ούτε ένα καθηγητή- ιατροδικαστή!

Η κατάσταση αυτή μάλιστα έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους νέους ιατρούς να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο. Πράγματι στα 4 τμήματα της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναμονή για την ειδικότητα, ενώ σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως αναφέρθηκε από το Δ.Σ της ΕΙΕ, αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ιατροδικαστές στην Ελλάδα. Η μόνη λύση, όπως αναφέρθηκε στον Πρόεδρο του ΠΙΣ, είναι να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις στο ΕΣΥ και στα πανεπιστήμια. Ο κ. Βλασταράκος δεσμεύτηκε ότι θα κοινοποιήσει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και θα κάνει όποιες ενέργειες απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων δήλωσε πως, «Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών. Δεν μπορούμε να ακούμε για χιλιάδες διορισμούς ιατρών και να μην προκηρύσσονται κάποιες ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών. Οι θέσεις αυτές είναι κυρίως κοινωνική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών». «Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα σταθεί συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΙΕ.

Check Also

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψάχνουμε λύση για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε κάποιες κατηγορίες ασθενών

“Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος …