Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Οι αμοιβές των γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία – Καμία επιβάρυνση για ασθενείς που είναι στη λίστα πάνω από 4 μήνες

Οι αμοιβές των γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία – Καμία επιβάρυνση για ασθενείς που είναι στη λίστα πάνω από 4 μήνες

Σκοπός των απογευματινών χειρουργείων σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι οι πολίτες να έχουν την επιλογή να χειρουργούνται γρηγορότερα, αλλά και οικονομικότερα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα στη χώρα μας στην αναμονή για λίστα χειρουργείου περιμένουν 102.634 ασθενείς ή καλύτερα περιστατικά, γιατί κάποιος συμπολίτης μας μπορεί να περιμένει για δυο χειρουργεία.

“Έγινε και μια καταγραφή ανάλογα με το διάστημα το οποίο περιμένουν. Έχουμε από 0 μέχρι 4 μήνες αναμονής που χαρακτηρίζεται σε όλα τα συστήματα υγείας ως ικανοποιητική. Δεν θεωρείται ότι κάποιος αναμένει, αν για ένα ψυχρό περιστατικό σε ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Υγείας, δηλαδή για μια επέμβαση καταρράκτη του δώσουν μια ημερομηνία σε ενάμιση με δυο μήνες, αυτό θεωρείται ικανοποιητικός χρόνος. Μπαίνουμε όμως μετά και σε χρόνους οι οποίοι δεν είναι ικανοποιητικοί. Από 4 μέχρι 12 μήνες περιμένουν 31.000, 32.000 περιπτώσεις.

Και περισσότερο από 12 μήνες, που εκεί δεν θεωρείται καθόλου ικανοποιητικός χρόνος αναμονής, περιμένουν πάνω από 26.000 συμπολίτες μας. Άρα έχουμε γύρω στα 58.000 περιστατικά, τα οποία περιμένουν περισσότερο από 4 μήνες”, εξηγεί ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ωστόσο, ότι δεν έχουμε καμία αναμονή σε ογκολογικά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο δημοφιλής επέμβαση στη λίστα χειρουργείου, είναι η επέμβαση για καταρράκτη. Ακολουθεί η αρθροπλαστική γόνατος, η χολοκυστετομή, η αρθροπλαστική ισχύου, η βουβωνοκύλη και η αμυγδαλεκτομή.

“Η ανάλυση που έχουμε αυτή τη στιγμή, που όπως είπε και ο Υπουργός θα δοθεί και στους πολίτες, είναι ανά νοσοκομείο, ανά κλινική νοσοκομείου και ανά ειδικότητα, γιατί υπάρχουν διαφορές ακόμη και σε δύο χειρουργικές κλινικές του ίδιου νοσοκομείου. Και από τη στιγμή που πλέον τα γνωρίζουμε αυτά μπορούμε να κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας έτσι ώστε να μειώσουμε αυτήν την αναμονή.

Αυτή η διαφάνεια, όπως είπε και ο Υπουργός, ίσως με μεγαλύτερη λεπτομέρεια θα μπορεί να είναι δημόσια μετά από 3 μήνες και στους πολίτες και έτσι μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο να ξέρει ότι αν έχει επιλέξει έναν γιατρό από την Α΄ χειρουργική κλινική, θα πρέπει να περιμένει έως και 12 μήνες, ενώ αν είναι ένα περιστατικό που αφορά τη νευροχειρουργική, ο χρόνος αναμονής του θα είναι μικρότερος από 4 μήνες.

Αυτή η πληροφορία, από τη στιγμή που έχουμε ελευθερία επιλογής χειρουργού και νοσοκομείου, θα δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέξει μια κλινική με μικρότερη αναμονή, αλλά κυρίως θα μας δώσει εμάς τα εργαλεία για να μπορούμε να χαράξουμε πολιτική”, συμπληρώνει.

Καμία επιβάρυνση σε όσους βρίσκονται ήδη στη λίστα αναμονής πάνω από 4 μήνες

Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες: πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά και εξαιρετικά βαριά.

“Κάτω από κάθε τίτλο εξαιρετικά βαριά, αντιστοιχούν πάρα πολλές επεμβάσεις. Αντιστοιχούν τα λεγόμενα DRGs που έχουμε περάσει. Οπότε ο γιατρός θα επιλέγει το είδος της επέμβασης και ανάλογα πόσο θα πρέπει να πληρώσει ο ασθενής.

Βλέπουμε ότι οι πολύ μικρές επεμβάσεις είναι στα 300 ευρώ. Εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις, το πλαφόν είναι 2.000 ευρώ. Για παράδειγμα αν κάποιος κάνει ένα καρδιοχειρουργικό χειρουργείο ή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, το μέγιστο που θα πληρώσει ο ασθενής σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, είναι τα 2.000 ευρώ ακόμα και για τις εξαιρετικά πολύπλοκες και πολύωρες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις”, εξηγεί ο υφυπουργός.

“Το σημαντικότερο, αν θέλετε, είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε αρκετά περιστατικά στη λίστα αναμονής, θα μπορούν με πολύ αυστηρή σειρά προτεραιότητας, όπου το παλαιότερο θα έχει προτεραιότητα, να μπορούν να μπουν στην απογευματινή λίστα χειρουργείου, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους πολίτες.

Άρα, όσα περιστατικά είναι αυτή τη στιγμή στη λίστα χειρουργείου και έχουν αναμονή περισσότερο από τέσσερις μήνες, θα μπορούν να μπουν να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους τους πολίτες. Θα έχουμε τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, καταλήγει.

Οι αμοιβές της χειρουργικής ομάδας

Η απόφαση για τη διεξαγωγή απογευματινών χειρουργείων από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η σχετική υπουργική απόφαση, θα ληφθεί σε επίπεδο κλινικής, σε συμφωνία με τη Διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία και θα δηλώσει για παράδειγμα ότι “Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή έξι με δέκα διοργανώνουμε απογευματινά χειρουργεία και ξεκινάμε να χειρουργούμε ασθενείς”. Από την πρώτη μέρα έναρξης θα μπορεί κάποιος να κάνει χρήση αυτών των απογευματινών χειρουργείων και να πληρώσει την προκαθορισμένη αμοιβή, η οποία μετά θα μοιράζεται σε όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδος.

Υπάρχουν 6 κατηγορίες. Σε κάθε κατηγορία υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για τη χειρουργική ομάδα. Η χειρουργική ομάδα αποτελείται από τους χειρουργούς, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και δεύτερος χειρουργός, υπάρχει ο αναισθησιολόγος και υπάρχει το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το οποίο συμμετέχει στο χειρουργείο.

Σε κάθε κατηγορία, το μέλος της χειρουργικής ομάδας θα αμείβεται με φιξ τιμή, ανάλογα με το πού έχει καταταχθεί το χειρουργείο. Να σας πω και μιλώντας ως γιατρός και μιλώντας ως Υφυπουργός Υγείας, με αναισθησιολόγους που έχουμε δει και με χειρουργούς έχουν κρίνει τις αμοιβές εξαιρετικά ικανοποιητικές. Σκεφτείτε το μεγαλύτερο μέρος των αμοιβών αυτών είναι για τη χειρουργική ομάδα”, υποστηρίζει ο κ. Θεμιστοκλέους.

“Να δώσω τις αμοιβές σε τρεις κατηγορίες για να μην μπλέξουμε με πάρα πολλούς αριθμούς, στις μεγάλες, στις βαριές και στις εξαιρετικά βαριές κατηγορίες. Οι γιατροί έχουν διαφοροποίηση με βάση τους τρεις βαθμούς που υπάρχουν, οι χειρουργοί, σε μία μεγάλη επέμβαση, ας πούμε, μία απλή χολοκυστεκτομή, η αμοιβή για το συντονιστή διευθυντή ή καθηγητή είναι στα 550 ευρώ και η αμοιβή του αναισθησιολόγου 350 ευρώ. Στις βαριές επεμβάσεις, αρθροπλαστική ισχίου, η αμοιβή για το συντονιστή για κάθε χειρουργείο ή καθηγητή είναι στα 750 ευρώ και στον αναισθησιολόγο 400 ευρώ. Στις εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις η αμοιβή του συντονιστή διευθυντή είναι 1.000 και του αναισθησιολόγου 450 ευρώ και αντίστοιχα οι αμοιβές των νοσηλευτών που θα συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία και του λοιπού προσωπικού είναι υψηλότερες από τη συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου.

Η αμοιβή αυτή στο σύνολο σχεδόν, αφορά την χειρουργική ομάδα και κάποια χρήματα μένουν στο νοσοκομείο.

Όλη η χειρουργική ομάδα θα μοιράζεται την αμοιβή. Η αμοιβή συντίθεται από το κόστος που πληρώνει ο ασθενής συν την αμοιβή που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτή η αμοιβή μοιράζεται σε όλη την χειρουργική ομάδα.

Η αμοιβή που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι βάσει των παλαιών ΚΕΝ ή των DRGs από τη νέα τους εφαρμογή, από αρχές Μαρτίου. Αυτά έχουν υπολογιστεί τα κόστη. Είναι γνωστά στον ΕΟΠΥΥ, γιατί βάσει αυτών αποζημιώνει.

Το ίδιο ισχύει, ούτως ή άλλως, για το ΕΣΥ. Ο ΕΟΠΥΥ κανονικά αποζημιώνει το ΕΣΥ με βάσει τις επεμβάσεις. Και το ίδιο θα κάνει και τώρα, εφόσον οι επεμβάσεις αυξάνονται.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα δοθεί ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο και, όπως σας είπα, για να μείνουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ και για να έρθουν περισσότερο οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ. Γίνεται δηλαδή το σύστημα περισσότερο ελκυστικό για όλους αυτούς και ταυτόχρονα επιταχύνεται η παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας”, καταλήγει ο υφυπουργός.

Check Also

14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management – Pharmadise – Leading healthcare intelligence: Όλα όσα ειπώθηκαν

Η τεχνητή νοημοσύνη, η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το φάρμακο, η καινοτομία, ο ρόλος των …