Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ξανθός στη Βουλή: «Καταφανής πολιτικός αντιπερισπασμός η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής»

Ξανθός στη Βουλή: «Καταφανής πολιτικός αντιπερισπασμός η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας περί σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τον ίδιο, τον Παύλο Πολάκη και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, την Πέμπτη 8 Μαρτίου.

«Καταφανή –πλην ‘άγαρμπο’ και αδέξιο– πολιτικό αντιπερισπασμό, μπροστά στο επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα της ΝΔ  από την υπόθεση Novartis», χαρακτήρισε ο Υπουργός την εν λόγω πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και συνέχισε: «Προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών να εγκαλούνται για απιστία έναντι του Δημοσίου αυτοί που έθεσαν την ατζέντα της ‘ηθικοποίησης’ στην Υγεία και προώθησαν παρεμβάσεις εξυγίανσης στο ΕΣΥ, στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών. Και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν προστατεύει τους αθώους, αλλά τους εκθέτει».

Ως προς τη μη έκδοση Δελτίου Τιμών το 1ο εξάμηνο του 2015, ο Υπουργός ανέφερε ότι η ρευστή κατάσταση που επικρατούσε τότε, λόγω της παρατεινόμενης διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς», δεν επέτρεψε στο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην έγκαιρη ανατιμολόγηση των φαρμάκων. Αυτό συνέβη το 2ο εξάμηνο του 2015, μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ψήφιση των ν.4336 και 4337/2015, που τροποποίησαν το πλαίσιο της τιμολόγησης.

«Δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ούτε επίπτωση στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η οποία παραμένει σταθερή στα 1.945 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του κλειστού προϋπολογισμού για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Άρα, η κατηγορία ότι δεν μειώθηκε η δαπάνη είναι ψευδής και ανυπόστατη. Άλλο μείωση τιμής ενός φαρμάκου, και τελείως διαφορετικό η μείωση της δαπάνης που είναι συνάρτηση του χρηματικού ‘πλαφόν’ που μπορούν ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία  να καταβάλουν στις εταιρείες», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ως προς την κατηγορία της «μη ενδεδειγμένης μείωσης τιμής 200 φαρμάκων» στο Δελτίο Τιμών του 2016, ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο Novartis, δεν έχει καμιά νομική βάση, δεν προκύπτει καμιά ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, δεν στοιχειοθετείται ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών και δεν στηρίζεται σε καμιά επώνυμη κατάθεση ή μαρτυρία. «…Συμφωνήσαμε με τους Θεσμούς να πάμε σε σταδιακή απομείωση των τιμών των γενοσήμων και των off patent σε βάθος 2-3 χρόνων, βάζοντας ως ανώτατη μείωση σε κάθε Δελτίο Τιμών το 10% της τιμής. Στόχος ήταν να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο dumping τιμών που θα οδηγούσε σε αποσύρσεις φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων από την αγορά, σε ελλείψεις σκευασμάτων και προβλήματα στη φαρμακευτική κάλυψη χρονίως πασχόντων, σε υποκατάσταση αυτών των φαρμάκων με ακριβότερα πρωτότυπα, χωρίς απαραίτητα προστιθέμενη θεραπευτική αξία, σε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και σε επιπλέον υπέρβαση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης κ.λπ. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, στο εν λόγω ΔΤ (23/12/2016), σε ορισμένα γενόσημα  φάρμακα υπήρξαν με πρωτοβουλία των φαρμακευτικών εταιρειών καθόλα νόμιμες και υποχρεωτικές για το Υπουργείο Υγείας εθελούσιες μειώσεις τιμών (μεσοσταθμικά περίπου 25%), όταν ο μέσος όρος της μείωσης των υπόλοιπων 6000 γενοσήμων ήταν 7,15 %

«Αν νομίζετε ότι με τη γραμμή ‘η ΝΔ είναι κόντρα στις φαρμακευτικές και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει μαζί τους’ θα πείσετε κανένα σοβαρό άνθρωπο, ειδικά επιχειρηματία, και θα κερδίσετε τις εκλογές, είστε γελασμένοι», είπε ο Υπουργός.

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι εδώ και 2,5 χρόνια η τιμολόγηση και ανατιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΦ, με διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες, αυστηρά στο πλαίσιο της νομιμότητας, μετά από θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, με δημόσια διαβούλευση του Δελτίου Τιμών με τους ενδιαφερόμενους, χωρίς «επιλεκτικές» ή «φωτογραφικές» ρυθμίσεις, χωρίς διαμεσολαβήσεις υπουργικών συμβούλων.

«Εμείς αφαιρέσαμε το 2015 τον ακρογωνιαίο λίθο των στρεβλώσεων στην τιμολόγηση που ήταν η προστασία από το 50% και το 65%  (για τα off patent και γενόσημα) των εγκεκριμένων φαρμάκων πριν το 2012. Έτσι, φτάσαμε να είμαστε ίσως η χώρα με τις χαμηλότερες τιμές στα φάρμακα αυτά στην Ευρώπη…», υποστήριξε ο Ανδρέας Ξανθός, αν και αναγνώρισε ότι αυτό, δυστυχώς, δεν συνεπάγεται μείωση ούτε της δημόσιας δαπάνης, ούτε της επιβάρυνσης των ασθενών. Αντίθετα, το μοντέλο αυτό φαρμακευτικής πολιτικής έχει εξαντλήσει τα όρια του, παράγει πλέον αδιέξοδα και απαιτείται στη μεταμνημονιακή περίοδο ριζική «αλλαγή μίγματος» τόσο στην τιμολογιακή, όσο και στην αποζημιωτική πολιτική.

«Για πρώτη φορά δρομολογούνται σοβαρά διαρθρωτικά –και όχι οριζόντια– μέτρα: διαφάνεια στη διαδικασία τιμολόγησης μέσω του ΕΟΦ, κάθε 3 μήνες τιμολόγηση νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων και γενοσήμων) και όχι «επιλεκτικό πάγωμα» της εισόδου νέων προϊόντων, κατάργηση της Επιτροπής Τιμών του Υπουργείου Υγείας, νομοθέτηση Επιτροπής Αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ), ενσωμάτωση περισσότερων ‘κλειδωμένων’ θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, η ριζική αναδιοργάνωση του τοπίου των ιατρικών συνεδρίων με την υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του ΚΕΣΥ και στην εποπτεία των ιατρικών εταιρειών ‘κορμού’, χωρίς τη διαμεσολάβηση φαρμακευτικής-γιατρών κ.λπ. Με την ολοκλήρωση αυτής της παρέμβασης, ο χώρος του φαρμάκου θα είναι πιο ‘οχυρωμένος’ απέναντι στην επιρροή συμφερόντων και στη διαφθορά», δήλωσε ο Υπουργός.

«Είτε το θέλετε, είτε όχι, είμαστε οι μόνοι που έχουμε το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα, και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα. Και αυτό θα κάνουμε, με σοβαρότητα, αφοσίωση στη δημόσια περίθαλψη, συνέπεια και εντιμότητα», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που επακολούθησε οδήγησε στην απόρριψη της πρότασης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ωστόσο δίνει την αίσθηση «διαρροών» από την πλειοψηφία, καθώς οι αρνητικές ψήφοι υπολείπονται του αθροίσματος των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Check Also

Υπεγράφη η Προγραμματική Συμφωνία για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο»

H Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, …