Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ξανθός: «Η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων για το ευρωπαϊκό ΗΤΑ είναι αναγκαίο βήμα προς μια δομημένη συνεργασία»

Ξανθός: «Η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων για το ευρωπαϊκό ΗΤΑ είναι αναγκαίο βήμα προς μια δομημένη συνεργασία»

«Είναι κοινός τόπος ότι οι σύγχρονες  ιατροτεχνολογικές  εξελίξεις, ιδιαίτερα στον τομέα των φαρμάκων, συνδέονται με υψηλό κόστος, πολλές φορές δυσβάσταχτο για τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτές να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής», ήταν η πρώτη διαπίστωση του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό ΗΤΑ, στο Συμβούλιο Υπουργών, στο Λουξεμβούργο.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η εγγυημένη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες μπορεί να διασφαλιστεί μέσω αξιόπιστων διαδικασιών αξιολόγησής τους, με βάση το πραγματικό και μετρήσιμο κλινικό όφελος, και όχι μόνο με βάση τη δημοσιονομική επίπτωση. Ωστόσο, οι διαδικασίες αξιολόγησης που ακολουθούν τα κράτη-μέλη παρουσιάζουν αποκλίσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στρεβλώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, να μην αποδίδει η χρήση των πόρων και, κατ’ επέκταση, να εμφανίζονται υγειονομικές ανισότητες.

«Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σ’ αυτό το σημαντικό θέμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα κοινής μεθοδολογίας, προτυποποίησης διαδικασιών, αλληλοεπικάλυψης εργασιών και επιπρόσθετου κόστους που, τελικά, δημιουργούν καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία.

Η προοπτική που διανοίγεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα αξιόπιστο ρυθμιστικό πλαίσιο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), το οποίο θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη Συγκριτικής Κλινικής Αξιολόγησης των νέων θεραπειών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης των επιστημονικών κριτηρίων και των μεθοδολογιών αξιολόγησης της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας τους», σχολίασε ο κ. Ξανθός.

Τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος με στόχο τη βελτίωση της υφιστάμενης πρότασης, ο Υπουργός τόνισε ότι η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων είναι αναγκαίο βήμα προς μία πιο δομημένη συνεργασία, ικανή να δημιουργήσει κοινωνική ανταποδοτικότητα προς όφελος των Ευρωπαίων ασθενών.

Check Also

Γεωργιάδης: «Σε δύο μέρες τα επίσημα αποτελέσματα της προκήρυξης για αναισθησιολόγους»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το θέμα που …