Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Νίκος Χαρδαλιάς: Αλλαγές στην τηλεργασία και άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων – Οι περιοχές που ακόμα προβληματίζουν

Νίκος Χαρδαλιάς: Αλλαγές στην τηλεργασία και άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων – Οι περιοχές που ακόμα προβληματίζουν

Μια νέα πηγή δεδομένων θα είναι διαθέσιμη σε όλους από τις 31 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα COVID-19.gov.gr αλλά και στις ιστοσελίδες της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες:

1) τον δείκτη θετικότητας (δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή)

2) τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση

3) την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα

4) και τέλος το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας με τουλάχιστον μια δόση.

“Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη από την ομάδα των επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ”, τόνισε ο υφυπουργός.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε τις νέες αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών. Συγκεκριμένα:

  • Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο με όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται και στο επαγγελματικό επίπεδο.
  • Αρχίζουν ξανά οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με αυστηρά μέτρα και προϋποθέσεις.
  • Επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια από 31/05, ωστόσο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο θέμα της διπλής μάσκας για κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα.
  • Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
  • Το ποσοστό της τηλεργασίας πέφτει στο 25% από 50% που ήταν μέχρι τώρα.

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, παρά τη γενικότερη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, υπάρχουν περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, αφού καταγράφεται αύξηση και όχι μείωση του ιικού φορτίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τις τελευταίες 5 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο Δήμο Ρόδου κατά 43%, στο Δήμο Μυτιλήνης κατά 36% και στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα (δηλαδή το τελευταίο 5νθημερο) εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου -παρά τον μικρό αριθμό τους- τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169 (αύξηση 26%).

Check Also

Mε κορονοϊό η Ειρήνη Αγαπηδάκη – Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία της κυβέρνησης

H νέα Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, …