Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Νίκος Νίτσας: «Οι αποτυχημένες και ιδεοληπτικές πολιτικές πρώην ή νυν κυβερνώντων δεν πρέπει να κρατούν τους γιατρούς… ομήρους»

Νίκος Νίτσας: «Οι αποτυχημένες και ιδεοληπτικές πολιτικές πρώην ή νυν κυβερνώντων δεν πρέπει να κρατούν τους γιατρούς… ομήρους»

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Iατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι συντονιστές των ΤΟΜΥ έθεσαν συγκεκριμένα ζητήματα και χρονοδιαγράμματα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του ΙΣΘ. Όπως τόνισαν οι συντονιστές όλων των Τοπικών Μονάδων Υγείας της Θεσσαλονίκης στον πρόεδρο του ΙΣΘ, Νίκο Νίτσα, «τα προβλήματα, κτιριακά και οργανωτικά, είναι πολλά και δισεπίλυτα».

Ο πρόεδρος, κ. Νίκος Νίτσας, απάντησε ότι ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή είχε καταθέσει πολλές και σοβαρές ενστάσεις τόσο για την προχειρότητα με την οποία στήθηκε ο νέος αυτός θεσμός (ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός κ.λπ.), όσο και για την αδιαφορία των τότε ιθυνόντων στις επισημάνσεις αυτές. Παρά τις εκκλήσεις του ΙΣΘ για συνάντηση με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, βρήκε μόνο «κλειστές πόρτες».

«Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι οι αποτυχημένες, ιδεοληπτικές και βιαστικές πολιτικές (πρώην ή νυν κυβερνώντων) θα πρέπει να κρατούν τους γιατρούς… ομήρους. Τα λάθη και οι παραλείψεις πρέπει να διορθωθούν, και εμείς θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας τους συναδέλφους που δίνουν καθημερινές μάχες για καλύτερη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Στη συνάντηση τονίστηκε, επίσης, ότι υπάρχει υποστελέχωση, αλλά και αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ΤΟΜΥ με τα νοσοκομεία (για ραντεβού, εξετάσεις κ.λπ.), με αποτέλεσμα να «λιμνάζουν» περιστατικά λόγω μη έγκαιρης αντιμετώπισης. Ο κ. Νίτσας δεσμεύτηκε ότι ο ΙΣΘ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών στις ΤΟΜΥ, καθώς επίσης και σε θέματα που αφορούν στις ακατάλληλες κτηριακές υποδομές, στη συνύπαρξη ΤΟΜΥ (με πρωινές και βραδινές βάρδιες) και με Κέντρα Υγείας, και στην αντιμετώπιση ενός γενικότερου… γραφειοκρατικού και όχι μόνο «αλαλούμ».

«Η εργασιακή ανασφάλεια που νιώθουν οι συνάδελφοι είναι απόρροια της προχειρότητας με την οποία στήθηκε ο θεσμός, καθώς και της πολιτικής σκοπιμότητας για μία ακόμη μεταρρύθμιση του “κουρασμένου” ΕΣΥ. Όπως είναι γνωστό, η βιωσιμότητα των ΤΟΜΥ εξαρτάται από προγράμματα ΕΣΠΑ και έχει ημερομηνία λήξης τα 2+2 χρόνια», επισήμανε ο κ. Νίτσας. Και συμπλήρωσε:

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά, με άμεση αλλαγή των εργασιακών συνθηκών (αξιοπρεπείς αμοιβές, ανάλογες του έργου που προσφέρουν οι γιατροί, συνεργασία  δημοσίου και συμβεβλημένων μονάδων ΠΦΥ κ.ά.), αναβάθμιση της υποδομής των δημόσιων δομών στο πλαίσιο και των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όσο και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

Check Also

ΙΣΘ: Στην Ελλάδα κακοποιούνται σοβαρά 4.000 παιδιά ετησίως – Περισσότερα από 100 πεθαίνουν

Ο κύκλος των ενημερωτικών συζητήσεων του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ ξεκίνησε …