Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Νέα μελέτη PMI: Μικρότερη η σύνδεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με τα καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά, συγκριτικά με το τσιγάρο

Νέα μελέτη PMI: Μικρότερη η σύνδεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με τα καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά, συγκριτικά με το τσιγάρο

Η Philip Morris International (PMI) παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στο 58ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Τοξικολογίας στη Βαλτιμόρη. Η μελέτη δείχνει ότι, έπειτα από 6 μήνες, ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου –με ή χωρίς νικοτίνη– προκάλεσε σημαντικά μικρότερη βιολογική απόκριση συνδεόμενη με καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις, συγκριτικά με τον καπνό του τσιγάρου. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Altria Group, Inc., αξιολόγησε τη βιολογική απόκριση ποντικών που εκτέθηκαν σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε σύγκριση με την απόκριση εκείνων που εκτέθηκαν σε καπνό τσιγάρου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως είναι καπνιστές και θα συνεχίσουν να καπνίζουν στο εγγύς μέλλον. Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα (Tobacco Harm Reduction) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο συμπληρωματικά στις υπάρχουσες στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος, ώστε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου από τις συνδεόμενες με το κάπνισμα παθήσεις. Προκειμένου η μείωση της βλάβης να είναι επιτυχής, οι ενεργοί ενήλικες καπνιστές χρειάζονται πρόσβαση σε προϊόντα που δεν παράγουν καπνό τσιγάρου, τα οποία εκλύουν μεν νικοτίνη αλλά με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών απ’ ό,τι το τσιγάρο.

«Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα προστίθενται στα δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος», είπε η Δρ. Julia Hoeng, Director of Systems Toxicology της PMI. «Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα πραγματικό ορόσημο, καθώς όχι μόνο αποδεικνύει τη μειωμένη τοξικότητα και τον μειωμένο κίνδυνο νόσησης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο συγκριτικά με το συμβατικό, αλλά αξιολογεί και τον ρόλο της νικοτίνης και των αρωμάτων». 

Σχετικά με τη Μελέτη

Αυτή η μελέτη σε ποντικούς ApoE-/- ήταν μία εξάμηνη μελέτη εισπνοής που σχεδιάστηκε προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της έκθεσης σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου (με ή χωρίς νικοτίνη και αρωματικές ουσίες) στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Θηλυκοί ποντικοί ApoE-/- εκτέθηκαν σε αέρα, καπνό τσιγάρου ή σε 3 σκευάσματα ατμού ηλεκτρονικό τσιγάρου (ΦΟΡΕΑΣ: PG/VG/νερό, ΒΑΣΗ: ΦΟΡΕΑΣ συν 4% νικοτίνη, TEST: ΒΑΣΗ συν αρωματικές ουσίες) για 3 ώρες/ημέρα, 5 ημέρες/εβδομάδα για διάστημα 6 μηνών μέσω συστήματος έκθεσης ολόκληρου του σώματος σε εισπνοή.

Η μελέτη μέτρησε μια σειρά από καταληκτικά σημεία νοσημάτων, και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι έπειτα από 6 μήνες:

– Ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη και αρωματικές ουσίες είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής των πνευμόνων, δομικών βλαβών και μοριακών μεταβολών στους πνεύμονες, και προκάλεσε σχηματισμό μικρότερης αθηρωματικής πλάκας και λιγότερες μοριακές μεταβολές στους ιστούς της αορτής και της καρδιάς συγκριτικά με τον καπνό του τσιγάρου.

– Διαπιστώθηκε η επίδραση της νικοτίνης στην ταχύτητα παλμικού κύματος (μια αναμενόμενη δράση της νικοτίνης). Ωστόσο, συγκριτικά με το τσιγάρο, η επίδραση είναι σημαντικά μικρότερη στην περίπτωση της έκθεσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (με ή χωρίς νικοτίνη).

– Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι ο ατμός ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί σημαντικά μικρότερη βιολογική απόκριση συνδεόμενη με καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου.

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα υποβληθούν για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, με διαδικασία κρίσης (peer-reviewed journal).

Check Also

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: «Κόψε το κάπνισμα, κέρδισε ζωή!»

O καπνός σκοτώνει παγκοσμίως περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν …