Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Μικρότερη η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Μικρότερη η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν κατά το 2ο εξάμηνο του 2020, σε αντίθεση με τη σημαντική μείωση που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο διάστημα της πανδημίας.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Καρτάλης, συνολικά κατά το έτος 2020, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 6,4% ή περίπου 2,3 δισ. τόνους, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Αν και η μείωση είναι σημαντική, είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ δεν προβλέπεται να διατηρηθεί για αρκετό διάστημα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τον Άνθρακα (Global Carbon Project), η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (13%) κυρίως λόγω της ραγδαίας μείωσης των μετακινήσεων στο διάστημα από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και πάλι λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, καταγράφηκε στον τομέα των αερομεταφορών σε ποσοστό 48%, σε σχέση με το 2019.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα ήταν τελικά υψηλότερα το 2020 σε σχέση με το 2019, παρά τη ραγδαία μείωση των εκπομπών κατά την περίοδο των ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Τα υψηλά επίπεδα εκπομπών σχετίζονται με την ταχεία ανάκαμψη της Οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Στις ΗΠΑ, η μείωση των εκπομπών ήταν 650 εκατ. τόνοι το 2020, περίπου το 1/4 της συνολικής μείωσης σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και οικονομική ύφεση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η επίτευξη των στόχων της Σύμβασης για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Συμφωνίας των Παρισίων για την αποτροπή παγκόσμιας θέρμανσης που θα υπερβαίνει τον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, προϋποθέτει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 7,6% κάθε έτος παγκοσμίως και για μία δεκαετία, δηλαδή μείωση που είναι μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από αυτή που καταγράφηκε το 2020 λόγω της πανδημίας.

Check Also

Νοσοκομείο Μεταξά: Αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού για 15 μέρες

Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην κοινότητα, …