Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Μια νέα δημόσια υγεία

Μια νέα δημόσια υγεία

“Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Φώφη Γεννηματά”. Και αυτό θα πρέπει να είναι όλο το νόημα της νέας δημόσιας υγείας: όχι στον φόβο, ναι στην πρόληψη. Γιατί η γνώση, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, είναι τα πιο δυνατά μας όπλα κατά του φόβου.

Ο τομέας της πρόληψης ήταν ο φτωχός συγγενής του τομέα Υγείας εδώ και πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και είχαμε υπουργείο ασθενείας και όχι Υγείας, γι’ αυτό και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονταν, όποια έργα γίνονταν, είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι την πρόληψή του.

Όπως τόνισε στην ίδια εκδήλωση και ο Θάνος Πλεύρης, η δημόσια υγεία είναι μία παρεξηγημένη έννοια και πρέπει να πάψει να ταυτίζεται με την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η νέα δημόσια υγεία θα πρέπει ξεκάθαρα να στραφεί προς δύο κατευθύνσεις: στην πρόληψη και την καινοτομία.

Οι έγκαιρες παρεμβάσεις σε θέματα όπως η παιδική παχυσαρκία, οι καρκίνοι του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και η σταδιακή επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων σε άλλες παθήσεις, θα “χτίσουν” μία κουλτούρα πρόληψης και θα σώσουν ζωές. Το γεγονός αυτό, αν θέλουμε να μιλήσουμε και με αριθμούς, μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από το Σύστημα Υγείας.

Σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη θα έχει και η επένδυση στην καινοτομία, η οποία πολλές φορές καθυστερεί να φτάσει στη χώρα μας, λόγω μίας εσφαλμένης λογικής που σχετίζεται με το κόστος της. Την περίοδο της πανδημίας αναδείχτηκε η τεράστια σημασία τόσο των καινοτόμων θεραπειών, όσο και της άμεσης πρόσβασης των πολιτών σε αυτές.

Τα καινοτόμα φάρμακα κοστίζουν, αυτό είναι γεγονός, γιατί αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας και επενδύσεων πολλών ετών. Ωστόσο, σώζουν ζωές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, αποτρέπουν ή περιορίζουν την ανάγκη νοσηλειών, επιτρέπουν στους ασθενείς να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και να παραμείνουν παραγωγικοί. Επομένως, είναι μία επένδυση στη ζωή, που θα επιστρέψει και με το παραπάνω τα ποσά που δαπανούνται.

Η νέα δημόσια υγεία θα πρέπει να αποκτήσει πιο… υγιή προσέγγιση. Γι’ αυτό και τα προληπτικά προγράμματα που ξεκίνησαν, θα πρέπει να συνεχίσουν εντατικά και να ενισχύονται συνεχώς, ώστε να χτίσουμε από την αρχή ένα πιο υγιές μέλλον.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αρωγός στο πολύτιμο έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η στήριξη των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη …