Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού την πρώτη μέρα του Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που φέτος έχει θέμα «Συμπληρωματικότητα και συνέργειες στη φροντίδα υγείας: η υπέρβαση της “κατακερματισμένης” ιατρικής περίθαλψης». Το καθιερωμένο και πλέον σημαντικό συνέδριο στο πεδίο των επιστημών και της έρευνας υπηρεσιών Υγείας, με ανανεωμένη θεματολογία, θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.
Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Σωτήρης Μπερσίμης, ο οποίος χαιρέτισε το συνέδριο κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα του Οργανισμού για τη χρονιά που πέρασε. Με σημείο αναφοράς τα συμπεράσματα του 11ου Συνεδρίου, ο κ. Μπερσίμης παρουσίασε την πρόοδο και τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: Ο οργανισμός έχει σταματήσει να παράγει ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2016 και για το 2017 ο χρόνος αποπληρωμής των παρόχων είναι μικρότερος από 2 μήνες. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπραγμάτευσης έχει ήδη ολοκληρώσει συμβάσεις για τις υπηρεσίες αιμοκάθαρσης, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής, συνεδρίες φυσιοθεραπείας, κ.α., ενώ σε εξέλιξη είναι η διαπραγμάτευση για νοσοκομειακή και ψυχιατρική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες. Εξάλλου, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης και έχει τεθεί σε εφαρμογή κλειστός προϋπολογισμός από τον Ιούλιο για τα φάρμακα αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C.
Επίσης, ο κ. Μπερσίμης τόνισε ότι για πρώτη φορά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ αξιοποιεί και αναλύει τον τεράστιο πλούτο πληροφοριών και στοιχείων που διαθέτει καθιστώντας δυνατή την πρόσφατη αύξηση του ορίου δαπανών για παροχές στους πολίτες (από 1,402 δισ. το 2016 σε 1,525 δισ. το 2017).
Την κεντρική ομιλία κατά την Τελετή Έναρξης έκανε ο καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης, C.F. Rehnborg Professor in Disease Prevention Professor of Medicine, of Health Research and Policy, of Biomedical Data Science, and of Statistics, Stanford University – Co-Director, Meta-Research Innovation Center at Stanford (METRICS) – Director, PhD program in Epidemiology and Clinical Research PI, Wellness Living Laboratory, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει καθηγητής στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Harvard, Tufts και Imperial College. Η εξαιρετική ομιλία του, με τίτλο “Evidence-based medical care: segmented, fragmented, broken, and collated”, εξέθεσε πολλά ζητήματα σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σήμερα στη λεγόμενη «τεκμηριωμένη ιατρική» και ανέδειξε πλήθος σφαλμάτων που προκύπτουν από τον κατακερματισμό των δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι τα δεδομένα της τεκμηριωμένης ιατρικής να έχουν μικρή έως καθόλου χρησιμότητα για τη λήψη αποφάσεων από τους ιατρούς. Ο κ. Ιωαννίδης έκλεισε την ομιλία του με μια σειρά προτάσεων για την αλλαγή του μοντέλου.
Στην Επίσημη Τελετή Έναρξης του συνεδρίου, στην οποία προήδρευσαν ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, η κ. Ελπίδα Πάβη, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, και ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, Αναπληρωτής Κοσμήτωρ ΕΣΔΥ, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων του χώρου της υγείας: ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), ο κ. Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος Σ.Φ.Ε.Ε., ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος Π.Ε.Φ., ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος PhaRMA Innovation Forum, η κ. Δέσποινα Μακριδάκη, Α΄ αντιπρόεδρος Ε.Ο.Φ., ο κ. Αθανάσιος Κατσίκης, πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.), ο κ. Δημήτριος Χανιώτης, πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Αποφοίτων ΕΣΔΥ, και ο κ. Κώστας Βλάσης, βουλευτής Αρκαδίας.