Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, «Μην καθυστερείς! Ενημερώσου τώρα!»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, «Μην καθυστερείς! Ενημερώσου τώρα!»

Η 12η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και τον Ρευματισμό και με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

«Μην καθυστερείς! Ενημερώσου τώρα!» (Don’t Delay – Connect Today) είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Aρθρίτιδας, προτρέποντας έτσι στην έγκαιρη διάγνωση.

Με τον όρο «αρθρίτιδα» περιγράφεται η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο, ερυθρότητα, θερμότητα, περιορισμό της κινητικότητας σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και αποτελεί κλινικό χαρακτηριστικό πολλών ρευματικών παθήσεων.

Ρευματικές παθήσεις με κλινικά συμπτώματα αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σύνδρομο Sjögren και οι αγγειίτιδες, η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα κ.ά., οι οποίες πλήττουν άτομα όλων των ηλικιών (ακόμα και την παιδική ηλικία) και από τα δύο φύλα.

Οι επιπτώσεις των παθήσεων δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ασθενών, καθώς προκαλούν επίσης κούραση, αδυναμία και δυσκολία στον ύπνο, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή και τις καθημερινές ασχολίες τους, σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Μπερμπερίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής  Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε).

Πολύ σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη των Ρευματικών Παθήσεων αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους από τον Ρευματολόγο, καθώς φαίνεται ότι η σωστή διάγνωση και η χορήγηση της ενδεδειγμένης θεραπευτικής αγωγής σε αρχικά στάδια, μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή των συμπτωμάτων, που θα απαλλάξει τον ασθενή από πόνο και αναπηρία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κα Ευαγγελία Καταξάκη, Γενική Γραμματέα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, εκτιµάται ότι περίπου 3.000.000 άτοµα πάσχουν από ρευµατικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ορισμένες από τις οποίες, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και κατάλληλα, οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα, αναπηρία και θνητότητα.

Γι’ αυτό, η Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. έχει ξεκινήσει από το 2014 την «Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία», με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις, με σύνθημα: «Πρώιμη διάγνωση – Έγκαιρη παρέμβαση».

Βασικό όχημα της προσπάθειας της Ε.Ρ.Ε.- ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. είναι η ενημερωτική ιστοσελίδα της εκστρατείας www.tosomasoumilaei.gr, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει αναλυτικές πληροφορίες για τις ρευματικές παθήσεις και τις θεραπείες τους, χρήσιμες συμβουλές, τους συλλόγους ρευματοπαθών ασθενών ανά την Ελλάδα, αλλά και να αναζητήσει ρευματολόγο στην περιοχή του.

Check Also

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας – ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ: «…Τα καμπανάκια δεν τα ακούς; To σώμα σου πονάει, το σώμα σού μιλάει…»

«…Έχεις πρήξιμο και πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή πόνο και πρωινή δυσκαμψία στη μέση και …