Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μετάβαση στη «νέα κανονικότητα»: Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η παρουσίαση του σχεδίου από τον Κ. Μητσοτάκη

Μετάβαση στη «νέα κανονικότητα»: Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η παρουσίαση του σχεδίου από τον Κ. Μητσοτάκη

της Μαρίας Λυσάνδρου

Ανακοινώνοντας την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 4 Μαΐου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες, για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης.

«Σε όλη τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης, οι Έλληνες επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας. Μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Σε μια “νέα κανονικότητα, όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει», σχολίασε ο κ. Πέτσας.

Η επιτυχία του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, μέχρι σήμερα, απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και, δυστυχώς, των θυμάτων, ιδίως σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού. Αυτή η εικόνα είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί λήφθηκαν από την αρχή αυτά τα μέτρα:

– Για να μη νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα.

– Για να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών.

– Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

– Για να μη χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα.

«Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μείνουμε για πάντα μέσα σε μια “γυάλα, κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: την πανδημία του κορονοϊού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα, όπως σχολίασε ο κ. Πέτσας, θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από ’δω και πέρα:

– Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας.

– Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

– Αποφεύγουμε τις χειραψίες.

– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και, φυσικά, τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

«Η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωράμε εβδομάδα με εβδομάδα.

Υπογραμμίζεται ότι, και σε αυτή την περίοδο, βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας θα αποτελεί  η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, έτσι ώστε να μη μένει χώρος  για fake news και παραπληροφόρηση», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Check Also

Ποια πάθηση αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2;

Ως ομάδα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από τον SARS-CoV-2 θα πρέπει να θεωρούνται οι ασθενείς …