Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μίνα Γκάγκα: «Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια»

Μίνα Γκάγκα: «Δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια»

Για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας για τη νόσο Covid-19, αλλά και την πορεία της πανδημίας μίλησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ως προς τη νέα αντιική θεραπεία σε δισκία, η κα Γκάγκα ανέφερε ότι για πρώτη φορά θα γίνει κατ’ οίκον παράδοση του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19, με κούριερ. Όπως διευκρίνισε, η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

«Τα χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, με χρόνια νοσήματα κ.ά. Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου, είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο, ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνονται ταυτόχρονα με sms ο ασθενής και ο γιατρός, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Ακολούθως, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και, εντός 24ωρών, παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», εξήγησε η κα Γκάγκα. Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενη, δε, στον σταθερά υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας σχολίασε: «Οι θάνατοι μας προβληματίζουν όλους και, πρώτους από όλους, εμάς τους γιατρούς». Ωστόσο, τόνισε πως το ζήτημα των θανάτων είναι πολυπαραγοντικό, καθώς, κατά μεγάλη πλειονότητα, οι ασθενείς που καταλήγουν είναι μεγάλης ηλικίας, με πολλά συνοδά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι είναι κατά κανόνα ανεμβολίαστοι. Οι ελάχιστες περιπτώσεις εμβολιασμένων και με τρεις δόσεις, αφορούν ασθενείς με πολύ επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Με αυτή την αφορμή, η κα Γκάγκα υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, αφού πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι πλέον αργά για να αναστραφεί η κατάστασή τους.

Ως προς τις προωθούμενες αλλαγές στο ΕΣΥ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις νοσηλευτικές μονάδες παντού, με γνώμονα την ποιότητα, και αυτό μπορεί να σε κάποιες περιπτώσεις να επιτευχθεί με αλλαγή του τρόπου παροχής των υπηρεσιών. Αλλάζουμε, λοιπόν, τον τρόπο προκήρυξης των θέσεων, ώστε να επιταχυνθούν, ξεκινώντας από τα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν θα περιοριστεί καμία ποιοτική υπηρεσία προς ασθενείς, σε καμία περιοχή της χώρας», υπογράμμισε.

Αναφορικά, τέλος, με την παράταση των συνταγών λόγω αδυναμίας να εκτελεστούν κατά την κακοκαιρία, η κα Γκάγκα διευκρίνισε ότι οι συνταγές που έληξαν τις ημέρες της κακοκαιρίας ή λήγουν σήμερα παρατείνονται έως την άλλη Δευτέρα.

Check Also

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Δράσεις Δημόσιας Υγείας

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση εισάγεται σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, το νομοσχέδιο …