Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / «Μίλα για την Ημικρανία σου» προτρέπουν Novartis Hellas, ΕΝΕ και Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας

«Μίλα για την Ημικρανία σου» προτρέπουν Novartis Hellas, ΕΝΕ και Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας

Για την πλειοψηφία των Ελλήνων, η ημικρανία αποτελεί συνώνυμο του δυνατού πονοκέφαλου – μια εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να κυριαρχεί, δυσχεραίνοντας την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών.

Η Ημικρανία είναι μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή, η οποία στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν, καθώς επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, προτού καταλήξουν στον νευρολόγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τη διαχείριση της νόσου.

Η ημικρανία έχει χαρακτηριστεί ως η 2η αιτία αναπηρίας (DALYs) παγκοσμίως, λόγω της σημαντικής προσωπικής και κοινωνικής της επιβάρυνσης. Ειδικότερα, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες, ενώ ως προς την επαγγελματική ζωή, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνονται κατά μ.ο. 25.3 εργάσιμες ημέρες ανά ασθενή με ημικρανία, λόγω απουσίας από την εργασία και μειωμένης παραγωγικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ημικρανίας στην Ελλάδα για το 2017 εκτιμήθηκε σε περίπου μισό δισ. ευρώ, ενώ το 1/3 του συνολικού κόστους της ημικρανίας, δηλαδή 145 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην απώλεια παραγωγικότητας των ασθενών εξαιτίας μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους. Επιπλέον, το άμεσο ιατρικό κόστος (δηλαδή το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής) ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 74% αφορά κυρίως στις συχνές επισκέψεις των ασθενών σε ιατρούς, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ νοσοκομείων. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ποσοστό 83% του άμεσου ιατρικού κόστους βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή (ιδιωτικές δαπάνες ασθενή).

Πέρα από την κεφαλαλγία, μια κρίση ημικρανίας συνήθως συνοδεύεται από αρκετά ακόμη συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε άνθρωπο και να περιλαμβάνουν σύγχυση, ζάλη, ναυτία, έμετο, οπτικές διαταραχές, αυξημένη ευαισθησία στον ήχο (φωνοφοβία), στο φως (φωτοφοβία), στις οσμές (οσμοφοβία) κ.ά. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η κεφαλαλγία είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Δεδομένων όλων των παραπάνω, η Novartis Hellas παρουσιάζει την εκστρατεία ενημέρωσης «Μίλα για την Ημικρανία σου», η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με την Ημικρανία και τις πολύπλευρες επιπτώσεις της τόσο στην καθημερινότητα των ασθενών, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η εκστρατεία φέρει την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.

Στόχος είναι να επικοινωνηθούν οι πραγματικές διαστάσεις της νόσου, με την εκστρατεία να επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσους υποφέρουν από ημικρανία, παρακινώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους και να μιλήσουν για τις συνέπειες που έχει επιφέρει στη ζωή τους. Έτσι, σ’ αυτή την εκστρατεία, «πρωταγωνιστές» είναι οι ίδιοι οι ασθενείς!

«Η ημικρανία είναι μια υποτιμημένη και υποθεραπευόμενη νόσος. Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας στηρίζει πάντα ενέργειες, οι οποίες προσβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που ταλαιπωρούνται από αυτήν την ασθένεια και πασχίζουν να εκφράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Ευελπιστούμε ότι η καμπάνια ‘Μίλα για την Ημικρανία σου’ θα αποτελέσει δίαυλο για την ευαισθητοποίηση του κοινου για την ημικρανία», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και Aν. Kαθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, κ. Δήμος Δημήτριος Μητσικώστας.

Ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, προσθέτει: «Η ημικρανία αποτελεί συχνή νευρολογική πάθηση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αφορά συχνά τις νέες ηλικίες. Συχνά επεισόδια ημικρανίας έχουν αποτέλεσμα σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων. Η σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση. Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία στηρίζει δράσεις ενημέρωσης που συμβάλλουν στην ορθή αντιμετώπιση».

«Λόγω της κοινής αντίληψης ότι η ημικρανία αποτελεί μια μορφή έντονου πονοκεφάλου, πολλοί ασθενείς διστάζουν να μιλήσουν για την εμπειρία τους, επειδή θεωρούν ότι δεν θα βρουν κατανόηση από το κοινωνικό ή εργασιακό τους περιβάλλον. Με την υλοποίηση της εκστρατείας ‘Μίλα για την Ημικρανία σου’, επιδιώκουμε να γίνει γνωστή η πραγματική εικόνα της σοβαρής αυτής νόσου και να σπάσει ο φαύλος κύκλος που έχει δημιουργήσει, αφ’ ενός, η ‘σιωπή’ των ασθενών και, αφ’ ετέρου, η έλλειψη κατανόησης από το περιβάλλον τους. H κατανόηση της πραγματικής εικόνας της ημικρανίας από όλους εμάς, θα βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν καθημερινά μαζί της να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται», δηλώνει, τέλος, ο Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas, κ. Γρηγόρης Ρομπόπουλος.

Check Also

Κεφαλαλγία: Πότε θα πρέπει να μας ανησυχήσει;

«Οι κεφαλαλγίες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την αιτιολογία τους, διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. …