«Οι επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, δεν θα γλιτώσουν τους ασθενείς από την ταλαιπωρία. Το προσωπικό λιγοστεύει. Χρειάζονται άμεσα προσλήψεις και κονδύλια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα παραμείνουν και φέτος καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, γεγονός που δεν επιτρέπει την ύπαρξη ποιοτικής Δημόσιας Υγείας, αναφέρει η ανακοίνωση. Τονίζει, δε, ότι η πολυσυζητημένη εγκατάσταση του ιδιωτικού τομέα στα Νοσοκομεία δεν πρόκειται να επιλύσει τις παθογένειες του συστήματος, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, κι αυτό διότι η χώρα μας έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη, με τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι το 3,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%.
«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα Δημόσια Νοσοκομεία, αν και έχουν χρέη 800 εκατ. ευρώ, έχουν χρηματοδότηση εφέτος που κυμαίνεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5 δισ. ευρώ).
Πού θα βρεθούν χρήματα, λοιπόν, για να γίνουν επενδύσεις και συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών;», αναρωτιούνται οι της ΠΟΕΔΗΝ.
Αντί να ανοίγουν ΜΕΘ, κλείνουν κλίνες, αφού το προσωπικό λιγοστεύει.
«Ακόμη δεν δημοσιεύθηκε η προκήρυξη των 2.300 θέσεων που συνεχώς εξαγγέλλονται. 25.000 λιγόστεψε το προσωπικό των Νοσοκομείων τα χρόνια των Μνημονίων… Σε άλλους τομείς του κράτους έγιναν προσλήψεις. Στην Υγεία όχι.
Ακόμη και εάν προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, νέους υπαλλήλους στα Νοσοκομεία θα δούμε προς το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν αποχωρήσει άλλοι 1.200 – 1.500 υπάλληλοι. Τόσες είναι, κατά μέσο όρο, οι ετήσιες αποχωρήσεις. 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων.
Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες στο προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τα νοσοκομεία στα νησιά στενάζουν…».
Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται. Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ η κτηριακή τους κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος.
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα. Πολλές οι ακάλυπτες βάρδιες, ειδικά τώρα το χειμώνα που η επικινδυνότητα είναι αυξανόμενη. Εξ ου και οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ.
«Πού είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας; Πού είναι οι οικογενειακοί γιατροί; Όποιον ιδιώτη γιατρό επισκέπτεται ο ασθενής, πληρώνει από την τσέπη του. Ακόμη και τα εμβόλια γρίπης συνταγογραφούνται προς 5 ευρώ, που για πολλούς είναι αποτρεπτικό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Οι κτηριακές υποδομές των νοσοκομείων είναι σε κακή κατάσταση, ενώ τα φαινόμενα βίας σε βάρος του προσωπικού πολλαπλασιάζονται. «Καμία νομοθετική πρωτοβουλία από τον Υπουργό, την οποία αναμένουμε από τον Σεπτέμβριο του 2019. Με εργασιακά εξουθενωμένους εργαζόμενους, με χαμηλούς μισθούς, μη ενταγμένους στα ΒΑΕ, δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία», αναφέρουν οι της ΠΟΕΔΗΝ, καταλήγοντας στο ότι, τελικά, τα θύματα όλων των παραπάνω είναι οι ασθενείς.