Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κρίσιμα μεν, χαλαρότερα δε

Κρίσιμα μεν, χαλαρότερα δε

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενισχύεται για να μπορέσει η Αττική, αλλά και όλη η χώρα γενικότερα, να αντέξει τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος, που έφερε το ΕΣΥ στα όριά του. Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί νέες κλίνες, οι εκκλήσεις προς τους γιατρούς είναι δραματικές και όλοι κάνουν λόγο για την κρισιμότερη καμπή της πανδημίας από την ημέρα έναρξής της.

Ωστόσο, την ίδια ώρα σχεδιάζεται και ξεκινάει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, γεγονός που, ενώ θα έπρεπε να στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, μάλλον ενισχύει την ανησυχία και την αβεβαιότητα. Υπό συνθήκες σκληρού lockdown και η κατάσταση ξέφυγε, τι θα γίνει τώρα που θα αρχίσει το άνοιγμα της οικονομίας;

Η αλήθεια είναι ότι το σκληρό lockdown ήταν εμφανές μόνο στις ανακοινώσεις των νέων μέτρων από τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά στην πράξη όλοι έβλεπαν ότι έξω τίποτα δεν θύμιζε την αυστηρότητα και τον φόβο του πρώτου lockdown. Κίνηση στους δρόμους, γεμάτες πλατείες και, πίσω «από τις κάμερες», συγκεντρώσεις σε σπίτια και κρυφές μετακινήσεις. Λίγο η κούραση των πολιτών από τα μέτρα και τις δηλώσεις τύπου «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», λίγο το μπέρδεμα που προκαλούσε η συνεχής σεναριολογία περί ανοίγματος σε συνδυασμό με τις δραματικές προβλέψεις των ειδικών, και η κατάσταση έφτασε σε ένα σημείο… χαλαρότατου πανικού.

Ένα περίεργο κράμα συναισθημάτων που κορυφώνεται τώρα με τις εξαγγελίες για σταδιακό άνοιγμα την ώρα που ψάχνουμε κρεβάτια για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Αν το δούμε αλλιώς, ίσως το άνοιγμα να είναι η τελευταία μας ελπίδα όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται. Όχι μόνο για την οικονομία. Η αίσθηση έστω και της μερικής ελευθερίας, ίσως να εκτονώσει κάπως τη συσσωρευμένη πίεση των πολιτών. Το μεταγενέστερο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, ίσως μπορέσει να περιορίσει σημαντικά την ανάγκη για «μυστικές συναθροίσεις» σε σπίτια και άλλους κλειστούς χώρους που αποτελούν και τις βασικές εστίες διασποράς. Η επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα, ίσως και να μην επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Ίσως… Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Από τη μία έχουμε πίεση πολιτών και οικονομίας και από την άλλη πίεση του συστήματος Υγείας. Είναι η κατάλληλη στιγμή να ρισκάρουμε αντί να υπομείνουμε λίγο ακόμη; Ίσως…

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Οι προτάσεις του ΠΙΣ για το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στο ΕΣΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας, τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προτάσεις …