Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Κοινωνική ευαισθησία από τον ΠΣΦ, με αφορμή την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας

Κοινωνική ευαισθησία από τον ΠΣΦ, με αφορμή την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας

Με αφορμή την καθιέρωση της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας (30 Σεπτεμβρίου), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τον δοκιμαζόμενο κλάδο των φυσικοθεραπευτών.

Μία από τις συζητήσεις της ημέρας περιστράφηκε γύρω από το σοβαρό ζήτημα των πτώσεων στους ηλικιωμένους, οι οποίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου από ατυχήματα και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για το 40% των θανάτων από κακώσεις στους άνω των 65 ετών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 3 ηλικιωμένους άνω των 65 ετών πέφτει, τουλάχιστον, µία φορά κάθε χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει στο 50% για άτομα άνω των 80 ετών. Οι κακώσεις από πτώσεις αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας, από άποψη νοσηρότητας, θνησιμότητας, αλλά και κόστους αντιμετώπισης.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Ελλάδα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 21,3%, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον (27,1% το 2030 και 36,5% το 2050), όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ., κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Έτσι, με αφορμή την Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας, ο Π.Σ.Φ. κάθε έτος θα διοργανώνει παρεμβάσεις και προγράμματα σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν αποκλειστικό στόχο την προαγωγή και αγωγή υγείας του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται φέτος, από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, δωρεάν δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους, σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια φυσικοθεραπευτήρια, σημείωσε ο κ. Λυμπερίδης, προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο κινδύνου πτώσεων και, σε όσους εντοπιστεί πρόβλημα, θα γίνει επίδειξη ενός σετ βασικών ασκήσεων που μπορούν να ακολουθούν για ενδυνάμωση και βελτίωση της κινητικότητάς τους.

Παράλληλα, στον ιστότοπο του Συλλόγου (www.psf.org.gr) υπάρχουν διαθέσιμα ενημερωτικά φυλλάδια ασκήσεων, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν. Με την πρωτοβουλία αυτή, οι φυσικοθεραπευτές επιδεικνύουν μία σημαντική κοινωνική ευαισθησία, παρά τα επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα μαστίζουν τον κλάδο, σημείωσε ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ.

Το υλικό των ασκήσεων έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του θεματικού δικτύου ProFouND (Prevention of Falls Network for Dissemination), μίας χρηματοδοτούμενης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοβουλίας, η οποία είναι αφιερωμένη στη διάδοση και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών πρόληψης των πτώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως εξήγησε αναλυτικά η κα Βασιλική Σακελλάρη, καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και υπεύθυνη του προγράμματος ProFouND.

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων, ο Π.Σ.Φ. θα υποβάλει στο υπουργείο Υγείας έκθεση, στην οποία θα περιλαμβάνονται χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

Επιπλέον, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και πρόσφατη έρευνα που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 733 φυσικοθεραπευτών (οι 520 ελεύθεροι επαγγελματίες), στο πλαίσιο του Βαρόμετρου Επαγγελματιών Υγείας, η οποία έδειξε πως ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές πλήττονται από την ανεργία, ενώ οι μισοί επαγγελματίες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους. Η υπεύθυνη του τμήματος ερευνών της εταιρείας CMT Prooptiki, που διεξήγαγε την έρευνα, κα Αρετή Λιούπα, τόνισε πως ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2014, ως απόρροια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Ως σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αποτελώντας τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου.

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στον κλάδο είναι το γεγονός ότι, πάνω από το 50% των επαγγελματιών, δυσκολεύονται την τελευταία διετία να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όσον αφορά στους νέους φυσικοθεραπευτές, δε, οι τέσσερις στους δέκα σκέφτονται να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα, ενώ ένας στους τρεις θεωρεί πολύ έως αρκετά πιθανό να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, επιτείνοντας το πρόβλημα της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό που καταγράφεται έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο δεύτερος κύκλος του Βαρόμετρου Επαγγελματιών Υγείας, ο οποίος θα φέρει στο φως και νεότερα στοιχεία, αναμένεται να ξεκινήσει τις 16 Οκτωβρίου.

Check Also

Συγγενείς Καρδιοπάθειες: Καθοριστικός ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας από την παιδική ηλικία

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από συγγενείς …