«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στο θέμα της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης για την στήριξη του ΕΚΑΒ και για την πλήρη αναδιοργάνωση του πλαισίου της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.
Την ίδια ώρα που η δημοκρατία διαχειριζόταν την κρίση που προέκυψε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παλεύει με τα δικά του αδιέξοδα, τα οποία όχι μόνο υπάρχουν, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου υπήρχαν 48 διασωληνωμένοι ασθενείς στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα 10 περιστατικά ήταν από Νοσοκομεία της περιφέρειας και τα υπόλοιπά 38 από Νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, εξυπηρετήθηκαν μόνο πέντε περιστατικά. «Στο Αττικό Νοσοκομείο υπήρχαν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ δύο διασωληνωμένα περιστατικά στη νευροχειρουργική κλινική, σε τετράκλινους θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς και με τους συνοδούς τους να μπαινοβγαίνουν. Πώς προστατεύονται οι διασωληνωμένοι Ασθενείς από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις;», αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ.
Κι ας παραμείνουμε στο Αττικό, στο νοσοκομείο – κόσμημα, όπως χαρακτηρίστηκε όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του. Την ίδια μέρα, Τρίτη 15 Ιανουαρίου, οι κλίνες του νοσοκομείου ήταν πλήρεις και οι διάδρομοι γεμάτοι ασθενείς σε ράντζα και φορεία. Έως τις 8 μ.μ. είχαν γίνει 205 εισαγωγές ασθενών, στη βραχεία νοσηλεία επικρατούσε το αδιαχώρητο από ασθενείς που περίμεναν να χωρέσει το φορείο τους σε διάδρομο κλινικής για να νοσηλευθούν… Πάνω από 50 φορεία βρίσκονταν σε αναμονή για εξέταση στην εφημερία και άλλοι 200 περιπατητικοί ασθενείς.
Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν ότι η εικόνα της συγκεκριμένης εφημερίας «δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθόσον αντιστοιχεί σε μία τυπική εφημερία χειμερινής περιόδου». Επιπλέον, χαρακτηρίζει τα ράντζα ως «επικουρικές κλίνες, φαινόμενο διαχρονικό το οποίο χρονολογείται από την ένταξη του Νοσοκομείου στην 24ωρη εφημέρευση (4ος/2011) και δεν έκανε την εμφάνισή του τώρα».
Όταν το ΕΣΥ, που είναι «το καταφύγιο» των ασθενών αυτά τα χρόνια της κρίσης, παρουσιάζει αυτή την εικόνα, τότε οι όποιες υποσχέσεις, δεσμεύσεις και ιδανικές προβλέψεις για το μέλλον, πάνε… περίπατο. Κι ελπίζουμε όχι σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο…
Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου