Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Κινητοποιήσεις διαγνωστικών κέντρων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών: Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει!

Κινητοποιήσεις διαγνωστικών κέντρων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών: Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει!

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ, έχοντας την πλήρη στήριξη του ΠΙΣ και όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, έχει εξαγγείλει για τις 18, 19 και 20 Ιουλίου απεργία στα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, αντιδρώντας στα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους.

Η οικονομική κατάσταση των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι σε τραγική κατάσταση, αφού υποβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50%! Πάγιο αίτημα του Ιατρικού Κόσμου είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται!

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητάμε:

  • Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και clawback, διότι είναι χρήματα που μας οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μας τα ζητάει πίσω.
  • Την αναστολή της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές μας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά μας και το clawback του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών μας, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.
  • Να νομοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει ο Υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο που αφορά τις «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Η ανάσα ρευστότητας που ζητούν με κάθε τρόπο τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί είναι αυτή που θα καθορίσει την επιβίωσή τους.

Οι μονάδες παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας χρωστούν για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον, τα χρέη που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ. Παλεύουν να μην κλείσουν, αφήνοντας χρέη και στα εγγόνια τους!

Check Also

Ο ΠΙΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών Ιατρών για το clawback

Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. …