Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων νοσοκομείων στις 20 Οκτωβρίου

Κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων νοσοκομείων στις 20 Οκτωβρίου

Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ετοιμάζουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ.

Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν με συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη στις 08:30 και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, στην Αττική θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 15:00, ενώ στην περιφέρεια θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί η οικονομική στήριξη για τα νοσοκομεία, ειδικά μετά τα προβλήματα που έχουν προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, κατά την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, με τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα να είναι δυσοίωνες, καθώς αν «συναντηθούν» γρίπη και κορονοϊός τον χειμώνα, πολλά νοσοκομεία μπορεί να καταλήξουν και πάλι μονοθεματικά, οδηγώντας σε αναστολές χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κ.λπ.

«Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο χαμηλότατο ποσοστό του 5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος των δαπανών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5%», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επιπλέον, οι υγειονομικοί εναντιώνονται στα «σχέδια για ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, μέσα από τη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, αλλά και της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, τα οποία αλλοιώνουν τη θεμελιώδη αρχή σύστασης του ΕΣΥ, που είναι η δωρεάν, περίθαλψη, με εύκολη και ισότιμη πρόσβαση».

Check Also

Πλεύρης: «Δεν ιδιωτικοποιείται η Παιδο-ογκολογική Μονάδα “Ελπίδα”»

Η αναβάθμιση της ογκολογικής μονάδας ΕΛΠΙΔΑ σε ογκολογικό Κέντρο με τη μορφή ΝΠΙΔ πραγματοποιείται στο …