Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας: «Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί»

Κικίλιας: «Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί»

Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να στηρίζουν την όποια δραστηριότητα της χώρας, να την αναδείξουν, προσελκύοντας τουρίστες και ενδιαφερόμενους επενδυτές, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε.

«Πολύ καλώς έκανε την αναγγελία για το Ράλι Ακρόπολις, πολύ καλώς χθες το βράδυ μίλησε με τον Πρωθυπουργό του Καναδά και ζήτησε να έρθουν Καναδοί στη χώρα και να συμμετέχουν σε μια πολύ μεγάλη επιτυχημένη προσπάθεια της χώρας που πιστεύω θα καταλήξει σε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν.

Είναι δεδομένο ότι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες περιμένουν να ζήσουν και να ευημερήσουν από αυτό. Η κριτική στο οτιδήποτε γίνεται στη χώρα χάριν της ευημερίας των κοινωνικών τάξεων και των πολιτών, είναι ακατανόητη για μένα».

Αναφερόμενος στην κακή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει την τελευταία περίοδο η χώρα, ο κ. Κικίλιας εκτίμησε ότι τα δύο στοιχεία που επιβάρυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παρούσα κατάσταση είναι οι μεταλλάξεις του ιού και, δυστυχώς, οι συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες κατά δεκάδες και εκατοντάδες διαδηλώσεις που είδαμε στην Αττική και σε άλλες πόλεις της χώρας, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε, επίσης, ότι έχει έρθει η ώρα να επαναλειτουργήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες, για τις οποίες ωστόσο η κυβέρνηση δεν δίνει ακόμα ημερομηνίες, καθώς «ο ιός είναι ύπουλος»: «Όμως είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά-σιγά να επαναλειτουργήσουν.

Υπάρχει η πρόνοια οριζοντίως από την κυβέρνηση, που έχει βοηθήσει και έχει στηρίξει όλους αυτούς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κλάδους.

Όμως σιγά-σιγά και τα εργαλεία της Επιστήμης μας βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναδουλέψουν αυτοί οι κλάδοι.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Νομίζω ότι, σιγά-σιγά, θα προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε, συνηγορούν σε αυτό και ο καιρός, και ο εμβολιασμός, και τα μέτρα ατομικής προστασίας, και οι δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και η Επιστήμη, δηλαδή τα PCR test, τα rapid test και, πλέον, τα selftest».

Σε ό,τι αφορά τη Γ΄ Λυκείου, τίθεται το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σημείωσε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να είναι προετοιμασμένα και να προχωρήσει η χρονιά αυτή βάσει του πλαισίου νόμου, έτσι ώστε να είναι ικανές οι παρουσίες και να γίνουν οι εξετάσεις.

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε, επίσης, και το κομμάτι του λιανεμπορίου, των επιχειρήσεων, των καταστημάτων και ειδικά των μικρών επιχειρήσεων, για τις οποίες θα γίνει προσπάθεια να επανεκκινήσουν σιγά-σιγά τη λειτουργία τους.

Αναφορικά με τα self-tests, ο κ. Κικίλιας σχολίασε: «Εμείς ξεκινήσαμε πριν από 12 μήνες, με 800 PCR τεστ την ημέρα. Αυτή ήταν η δυνατότητα της χώρας και των εργαστηρίων της. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε να κάνουμε 55.000 – 60.000 τεστ την ημέρα. Ήμασταν η πρώτη χώρα που κατάφερε να φέρει το rapid test, πριν από όλους τους άλλους Ευρωπαίους.

Και τώρα, επίσης, μετά από εισηγήσεις των ειδικών μας, αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα selftest, να μπορούμε να τα έχουμε δωρεάν, να τα προμηθευτούμε από το φαρμακείο μας, ένα κάθε εβδομάδα, για τους επόμενους δύο μήνες».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, το selftest θα είναι υποχρεωτικό στο σχολείο, στην εστίαση, στα δικαστήρια και στις επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν και πολλοί ασυμπτωματικοί, οι οποίοι θα προστατέψουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και τον επαγγελματικό τους χώρο, εάν εξεταστούν και είναι θετικοί.

Ωστόσο, δεν αφαιρείται κάτι από αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα, διευκρίνισε, διαβεβαιώνοντας ότι θα εξακολουθήσει μα υπάρχει και το PCR τεστ, και το rapid test.

«Ενδεχομένως κάποιοι να μην είναι συνεπείς. Θέλω να ελπίζω ότι οι περισσότεροι θα είναι συνεπείς και θα βοηθήσουν έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή του καθενός, των οικογενειών μας, των επιχειρήσεων, των σχολείων και όλης της κοινωνίας. Η κυβέρνηση δίνει δωρεάν αυτή τη δυνατότητα. Πολλές φορές ακούσαμε ” γιατί δεν μας δίνετε τεστ” και, παρόλο που έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το testing, και δεν είδα μεγάλη συμμετοχή…», σχολίασε ο κ. Κικίλιας.

Ως προς την Επιχείρηση «Ελευθερία», ο Υπουργός ανέφερε ότι πηγαίνει πολύ καλά: «Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, όσοι έγιναν τους τρεις προηγούμενους μήνες. Θα παραλάβουμε 1.100.000 εμβόλια της Pfizer, 450.000 AstraZeneca, 100.000 Moderna και 71.000 Johnson & Johnson, μόνο για τον Απρίλιο. Αυτές οι ποσότητες εμβολίων ή και παραπάνω θα υπάρχουν και το Μάιο και τον Ιούνιο».

Μιλώντας, τέλος, για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού σε ένα ποσοστό 80%, αν και το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι αρκετά χαμηλότερο.

«Τώρα διαχειριζόμαστε το τρίτο κύμα και μία κρίση. Μέσα στην κρίση χρειαζόμαστε μέχρι και τον τελευταίο επαγγελματία υγείας, και δεν θα άνοιγα τώρα θέμα υποχρεωτικότητας, όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μία τέτοια κατάσταση και να βγούμε μπροστά.

Σε δεύτερο χρόνο, όμως, και όχι μακριά από τώρα, θα επανεκτιμηθούν αυτά τα δεδομένα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις με βάση τη Δημόσια Υγεία.

Μην ξεχνάτε ότι, πριν την πανδημία, και με αφορμή το οι οικογένειες κάποιων παιδιών αρνούνταν να τα εμβολιάσουν πριν πάνε σχολείο, είχαμε νομοθετήσει ως κυβέρνηση να υπάρχει η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να παρεμβαίνει με βάση την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής και να καθιστά για συγκεκριμένες ομάδες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Πιστεύω ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε, και ειδικά μίας πανδημίας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους επαγγελματίες υγείας ενδεχομένως θα ήταν μία σωστή πολιτική κίνηση».

Check Also

Προς ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέστησαν σήμερα, Τρίτη …