Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Καταστροφικές πυρκαγιές: Ένας πρώτος απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας

Καταστροφικές πυρκαγιές: Ένας πρώτος απολογισμός από το Υπουργείο Υγείας

Τη Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018, στις 17:00, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), ενημερώθηκε για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή της Κινέττας.

Άμεσα, ο Διοικητής Ε.Κ.ΕΠ.Υ., Νικόλαος Παπαευσταθίου, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και, κατόπιν συνεννόησης, τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα τα Γ.Ν. Κορίνθου, Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν» και το Κέντρο Υγείας Μεγάρων. Ταυτόχρονα, απέστειλε άμεσα ασθενοφόρα και Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) στην περιοχή.

Από την περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς διεκομίσθησαν προς το Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν» 8 περιστατικά κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα.  Επίσης, παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες από το Κ.Υ. Μεγάρων σε κατοίκους της περιοχής.

Στις 20:00, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. λαμβάνει πληροφορία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) για εκδήλωση νέας πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», «Κ.Α.Τ.» και Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο». Την ίδια στιγμή και κατόπιν αιτήματος του Π.Σ., αποστέλλονται στην περιοχή ασθενοφόρα και ΚΙΜ.

Από τις 23:00 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, διεκομίσθηκαν:

 • στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»: 79 περιστατικά, εκ των οποίων τα 6 διασωληνώθηκαν, λόγω της βεβαρυμένης κατάστασής τους,
 • στο Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»: 55 περιστατικά,
 • στο Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»: 12 περιστατικά, εκ των οποίων τα 4  διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμένης κατάστασής τους,
 • στο Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»: 2 περιστατικά,
 • στο Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν»: 8 περιστατικά,
 • στο Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία»: 16 περιστατικά (παιδιά).

Σε μεγάλο αριθμό περιστατικών παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες από διασώστες και ιατρούς των ΚΙΜ και του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση κυρίως αναπνευστικής δυσχέρειας, χωρίς να χρήζουν διακομιδής σε νοσοκομείο.

Την Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018, και μετά τα εξιτήρια που δόθηκαν από τα αναφερόμενα Νοσοκομεία σε περιστατικά που δεν έχρηζαν νοσηλείας, η κατάσταση νοσηλευομένων είχε ως εξής:

 • Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»: 17 νοσηλευόμενοι και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς,
 • Γ.Ν.Α. «Κ.Α.Τ.»: 3 νοσηλευόμενοι και 4  διασωληνωμένοι ασθενείς,
 • Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»: 26 νοσηλευόμενοι,
 • Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο»: 9 νοσηλευόμενοι,
 • Π.Γ.Ν.Α. «Αττικόν»: 6 νοσηλευόμενοι,
 • Γ.Ν.Παίδων Α. «Η Αγία Σοφία»: 23 νοσηλευόμενοι (παιδιά). Νωρίς το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο τα 11.

Το πρωί της Τετάρτης, 25 Ιουλίου, κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας, αποτελούμενο από τον Αν. Γενικό Γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδαρό, την Υποδιευθύντρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠε) κα Χρυσάνθη Κισκήρα και τον Υποδιευθυντή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Ηλία Πετρόπουλο, μεταβαίνουν στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πληγείσες περιοχές (Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Σπάτων), για περαιτέρω συντονισμό των δράσεών τους.

Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν ομαλά, ενισχυμένα, με αυξημένη δύναμη προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών, και πλήρη υποστήριξη σε μέσα και υγειονομικό υλικό.

Η 1η ΥΠε, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ, συντονίζει κλιμάκια από τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αποτελούμενα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ψυχολόγους, που θα προσφέρουν υπηρεσίες στην πληγείσα περιοχή.

Αξιοποιούνται, επίσης, εθελοντές γιατροί, ενώ συγκεντρώνεται φαρμακευτικό και άλλο υλικό από δωρεές πολιτών. Το υλικό θα διαχειρίζεται κεντρικά η αποθήκη της 1ης ΥΠε, στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας.

Με την ευκαιρία αυτή, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο προσωπικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που συνέβαλε στην αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα των πληγέντων. Ειδική μνεία θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνει στο προσωπικό της αποθήκης υλικού της 1ης ΥΠε, που με αυταπάρνηση περιέσωσαν την αποθήκη από τις φλόγες.

Το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα, έχει ενεργοποιήσει το σύνολο του δυναμικού του (ΕΚΕΠΥ, νοσοκομεία και ΚΥ, ΕΚΑΒ κ.ά.) και, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και τα συναρμόδια Υπουργεία, θα συνεισφέρει στη μεγάλη προσπάθεια «επούλωσης των πληγών» της τραγωδίας.

Check Also

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Ποια η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους σήμερα

Καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων  …