Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΙΣΘ: «ΤΟΜΥ GATE – Η υποβάθμιση των υπηρεσιών Yγείας με πανηγυρισμούς και μεγαλοστομίες»

ΙΣΘ: «ΤΟΜΥ GATE – Η υποβάθμιση των υπηρεσιών Yγείας με πανηγυρισμούς και μεγαλοστομίες»

Τα πρόσφατα εγκαίνια Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, στάθηκαν αφορμή για σχολιασμό των εξελίξεων από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΙΣΘ, αναφέρεται:

«Στις 13/12/2017 εγκαινιάστηκαν στη δυτική Θεσσαλονίκη τα τρία πρώτα τμήματα (ΤΟΜΥ) του φράχτη (gate) που χτίζει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία.

Μετά τον περιορισμό των κονδυλίων για την υγεία κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εντός του 2018, η ηγεσία του ΥΠΥΓ επέλεξε την  υλοποίηση ενός πειράματος με χρηματοδότηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας από το ΕΣΠΑ με έντονα ιδεοληπτικά στοιχεία και τη φιλόδοξη ονομασία ‘Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Φροντίδα για όλους’.

Στην πραγματικότητα, το δίκτυο των ΤΟΜΥ θα αφορά σε πλήρη ανάπτυξη 3.000.000 πολιτών, για τους οποίους η πρόσβαση σε ειδικό γιατρό ή νοσοκομείο θα είναι εφικτή μόνο μέσω της παραπομπής από τα στελέχη των ΤΟΜΥ. Γι’ αυτούς τους πολίτες η ελεύθερη επιλογή γιατρού θα καταργηθεί, ώστε οι υπηρεσίες Υγείας να παρέχονται κατά τις ιδεολογικές αρχές του Υπουργείου με λιγότερα χρήματα.

Για τους υπόλοιπους πολίτες αναμένουμε την προς το χειρότερο αναθεώρηση των συμβάσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια ιατρικού δυναμικού προς κάθε κατεύθυνση και επακόλουθη υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Η ηγεσία του ΥΥΚΑ, εγκλωβισμένη στις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις ιδεολογικές προκαταλήψεις της, αντί να οργανώσει ΠΦΥ που θα αξιοποιεί τον μεγάλο αριθμό των ειδικών γιατρών που διαθέτει η χώρα, των κρατικών αλλά και των ιδιωτικών δομών υγείας, επέλεξε τη δημιουργία ενός αναχρονιστικού συστήματος κατά αναλογία συστημάτων που δημιουργήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη αμέσως μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο ή στη Σοβιετική Ένωση με τους γιατρούς δύο ταχυτήτων.

Το νέο σύστημα είναι απωθητικό για τους γιατρούς διότι δεν εξασφαλίζει επιστημονική προοπτική, είναι ασαφείς οι σχέσεις εργασίας και οι αμοιβές ενώ η βιωσιμότητα του συστήματος μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ είναι αμφίβολη. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται ιατρικές υπηρεσίες να παρέχονται και από μη-γιατρούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τα εγκαίνια γίνονται όσο πιο φανταχτερά είναι εφικτό να γίνουν και οι μεγαλοστομίες καλούνται να γλυκάνουν την πικρή αλήθεια. Θεωρούμε, όμως, ότι το να αρχίζει το πείραμα από τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας είναι τουλάχιστον άδικο.»

Check Also

Διαγωνισμός για ανάπτυξη 40 Μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλους

Την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη σαράντα (40) νέων Μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.