Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ασφαλιστικά Ταμεία / ΙΣΑ: Τι ισχύει, μέχρι στιγμής, για την έκδοση άυλης συνταγής

ΙΣΑ: Τι ισχύει, μέχρι στιγμής, για την έκδοση άυλης συνταγής

Μετά από πολλά ερωτήματα ιατρών-μελών σχετικά με την αμοιβή και την έκδοση φορολογικού παραστατικού που αφορούν την άυλη συνταγή, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απεύθυνε σχετικά ερωτήματα στους αρμόδιους φορείς (επιστολή προς Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Α.Π.12130/24-03/2020), προκειμένου να μην απαιτείται η υπογραφή του ασθενή για τυχόν αμοιβή του ιατρού.

Εν αναμονή των σχετικών απαντήσεων, η άποψη του ΙΣΑ με κάθε σχετική επιφύλαξη, είναι να συνεχίζουν να τηρούνται οι τυπικές φορολογικές διαδικασίες, ήτοι:

  • Για τους συμβεβλημένους ιατρούς ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων και η διαδικασία που τηρείται.
  • Για τους πιστοποιημένους αλλά και για τους συμβεβλημένους, εφόσον ολοκληρωθούν οι 200 επισκέψεις, θεωρούμε ότι πρέπει να εκδίδεται φορολογικό παραστατικό (Απόδειξη Λιανικών Συναλλαγών για παροχή υπηρεσιών) κατά περίπτωση, δηλαδή δωρεάν σε περίπτωση που δεν υπάρχει αμοιβή ή με την πραγματική αμοιβή σε περίπτωση που υπάρχει οικονομική συναλλαγή.
  • Σε περίπτωση αμοιβής τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες, όπως καταβολή μετρητών, εξόφληση μέσω τραπεζικών διαδικασιών κ.λπ.
  • Σε κάθε περίπτωση έκδοσης φορολογικού παραστατικού (δωρεάν ή επ’ αμοιβή) να γίνεται ειδική αναφορά στις παρατηρήσεις ότι πρόκειται για έκδοση άυλης συνταγής, με αντίστοιχη αναγραφή της σχετικής αρίθμησης της.

Οι συγκεκριμένες διαδικασίες είναι αυτές που ισχύουν με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Check Also

Άμεση διαβούλευση για τα ποιοτικά κριτήρια ζητά το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ

Με επιστολή του προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, …