Σε συνέχεια ερωτημάτων και επισημάνσεων αθλητικών Σωματείων για την υποχρέωση έκδοσης ιατρικής γνωμάτευσης σε αθλούμενους που δεν συμμετέχουν σε αγωνιστικά τμήματα στα εκάστοτε Σωματεία, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι:
Δυνάμει της υπ΄ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/386611/15976/1417/152 (ΦΕΚ/Β΄/3254/8.8.2018) Υπουργικής Απόφασης, προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έκδοσης της Κάρτας Υγείας Αθλητή. Σύμφωνα, δε, με την Ερμηνευτική Εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΔΑ: 6ΝΠΕ4653Π4-ΙΟΟ/03.10.2018), η έκδοση της Κάρτας Υγείας Αθλητή είναι υποχρεωτική μόνο για τους αθλητές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αθλητικού σωματείου και έχουν αποκτήσει Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας.
Δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη αναφορικά με την υποχρέωση προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης για τη συμμετοχή αθλούμενων σε μη αγωνιστικά τμήματα.
Πλην, όμως, έχουμε την άποψη ότι κρίνεται επιβεβλημένο για τη συμμετοχή σε κάθε άθλημα μη αγωνιστικό να προσκομίζεται ιατρική γνωμάτευση, η οποία θα βεβαιώνει ότι οι αθλούμενοι είναι υγιείς, δεν χρήζουν περαιτέρω ιατρικών εξετάσεων και μπορούν να ασκηθούν στο εκάστοτε άθλημα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται ο ιατρός να μεταβαίνει στον χώρο του εκάστοτε Σωματείου προκειμένου να εξετάσει τους αθλούμενους, εκτός και αν υφίσταται στον χώρο αδειοδοτημένο από τον ΙΣΑ, ως αρμόδιο φορέα, ιατρείο παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Όσον αφορά τις ιατρικές ειδικότητες που δύνανται να χορηγούν τις ως άνω ιατρικές γνωματεύσεις, έχουμε την άποψη ότι τέτοιες δύνανται να χορηγούν, κατ’ ανάλογη εφαρμογή όσων ισχύουν για την έκδοση κάρτας υγείας αθλητή, καρδιολόγοι αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, εφόσον έχουν παρακολουθήσει πιστοποιηθεί με βάση τα σχετικά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια.