Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Θυμάστε την πανδημία;

Θυμάστε την πανδημία;

Αν ρίξουμε μια ματιά στους δρόμους, στις καφετέριες, στα εστιατόρια, στα νησιά, στα social media, με δυσκολία θα βρούμε κάτι που να μας θυμίζει την πανδημία και τον φόβο, την αγωνία που “κουβαλούσε” μαζί της τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αποπνέουν μία κανονικότητα. Κάπου ίσως δούμε έναν τύπο με μάσκα, μία που να χρησιμοποιεί αντισηπτικό μετά από μία αγορά που έκανε ή κάποιον που να κρατάει αποστάσεις στο ταμείο, περιμένοντας να πληρώσει κάτι που αγόρασε.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ήρθε για να μας θυμίσει ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Ότι ζει ανάμεσά μας, ότι ακόμη απειλεί τη ζωή μας. Και μπορεί να μην φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα, να μην παίζει ως πρώτο θέμα στα κανάλια και τα sites, ωστόσο δεν είναι κάτι ασήμαντο που πρέπει να προσπερνάμε.

Σε όλους έλειψε η κανονικότητα. Όλοι θέλαμε να ανακτήσουμε κάποια στιγμή τις ελευθερίες μας, να κυκλοφορούμε ελεύθεροι, να απαλλαχτούμε από μάσκα, να αγκαλιάσουμε ξανά τους δικούς μας ανθρώπους. Θα πρέπει, όμως, να μην αφεθούμε θεωρώντας ότι “πάει, τέλειωσε κι αυτό”.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε πως θα υπάρξει ένα θερινό κύμα, το οποίο με βάση τις προγνώσεις δεν πρόκειται να μας επηρεάσει. Οι προγνώσεις όμως είναι προγνώσεις. Και η πανδημία απέδειξε πολλές φορές μέχρι τώρα ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να “κοντράρει” στα ίσα τα όποια προγνωστικά. Το ΕΣΥ μπορεί να μην πιέζεται στην παρούσα φάση, αλλά η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων “αναγκαστικά” θα φέρει αύξηση νοσηλειών.

Οι νέες μεταλλάξεις είναι ήπιες μεν, πιο μεταδοτικές δε. Η εμπειρία, ωστόσο, μας έδειξε επίσης ότι και το “ήπιο” είναι σχετικό και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως, αν κολλήσουμε, θα το περάσουμε “αναίμακτα”. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν σε αυξημένο κίνδυνο και θα πρέπει με κάθε τρόπο να τις προστατεύσουμε.

Θα πάμε διακοπές, θα επισκεφτούμε τα χωριά μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, θα χαλαρώσουμε γιατί το έχουμε ανάγκη, αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε κάποιες καλές συνήθειες που τόσο βίαια μας επέβαλε η πανδημία. Το πλύσιμο των χεριών, η μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, αλλά και οι αποστάσεις όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες, δεν πρέπει να θεωρούνται επιστροφή στην καταπίεση, αλλά ο σύμμαχός μας για να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Υπουργείο Υγείας: Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί Φαρμακευτικών Συλλόγων

Ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, έθεσε σήμερα 17 Μαρτίου 2023, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το …