Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Θάνος Πλεύρης: Μόνο μέτρα ήπιας μορφής αν χρειαστεί το φθινόπωρο – Συνεδριάζει η Επιτροπή για τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων

Θάνος Πλεύρης: Μόνο μέτρα ήπιας μορφής αν χρειαστεί το φθινόπωρο – Συνεδριάζει η Επιτροπή για τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων

“Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση του κύματος του οποίου υπήρξε. Αυτό το κύμα μας έδωσε πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Δεν μας έδωσε χαρακτηριστικά νοσηλειών σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Υπολογίζαμε, μάλιστα, ότι θα είχαμε περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερη χρήση κλινών Εντατικής Θεραπείας. Δεν χρειάστηκε”, είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “αυτή την στιγμή έχουμε ένα πλήρες μείγμα που μπορούμε να παρέχουμε προστασία στους πολίτες. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε σε μέτρα όπως τα είχαμε ζήσει. Δηλαδή, μέτρα υποχρεωτικότητας ή μέτρα που έχουνε χαρακτηριστικά περιορισμού και απομόνωσης. Όμως, επειδή η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο εγώ σας αναφέρω ποια είναι η πρόθεση μας με βάση και την εικόνα την οποία έχουμε αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να εφαρμόσουμε και πρωτόκολλα. Αν χρειαστεί και να πάρουμε μέτρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που βλέπουμε αυτή την στιγμή”.

Και συμπλήρωσε: “Περιμένουμε ότι το φθινόπωρο, λόγω του ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους και αλλαγή θερμοκρασίας, θα υπάρχουνε και κύματα τα οποία θα δίνουν περισσότερες νοσηλείες.

Η αίσθηση μας, όμως, είναι ότι με τα εργαλεία που έχουμε αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι μέτρα τα οποία θα είναι ήπιας μορφής. Δεν θα είναι μέτρα τα οποία ζήσαμε όλα αυτά τα δυο χρόνια που ουσιαστικά δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Αλλά η επιβολή θα είναι εκεί πέρα που είναι απολύτως απαραίτητο.

Όπως και αυτή την στιγμή που μιλάμε είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι στα νοσοκομεία, είναι σε κάποιους χώρους μεταφοράς, όπως είναι οι κλειστοί χώροι των πλοίων.

Άρα, η λογική μας θα είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήσης της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό, διότι πλέον είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πληθυσμός που κινδυνεύει περισσότερο και από αυτόν τον πληθυσμό ουσιαστικά θα ζητάμε να έχει και παραπάνω μέτρα προστασίας, να εμβολιαστεί τάχιστα”.

Εμβόλια ευλογιάς των πιθήκων – Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Σχετικά με τα εμβόλια της ευλογιάς των πιθήκων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι “Χθες παραλάβαμε 2.300 δόσεις περίπου, ενώ παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παραλάβουμε και 100 θεραπείες.

Θεωρούνται ότι είναι επαρκείς βάσει των κρουσμάτων οι οποίες έχουμε και την άλλη εβδομάδα 23 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμβολιασμού σε συνεννόηση και με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να βγάλει τις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το εμβόλιο”.

Check Also

ΣΦΕΕ – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024: Σημαντική επένδυση για τη χώρα ο παιδικός εμβολιασμός

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει τη σημαντική συμβολή …