Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η “χρόνια” κόντρα για τις ΜΕΘ

Η “χρόνια” κόντρα για τις ΜΕΘ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελούσε ανέκαθεν προσφιλές πεδίο αντιπαράθεσης. Για τις κακές υποδομές, για τις ελλείψεις προσωπικού, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον προϋπολογισμό, τη φαρμακευτική δαπάνη και, φυσικά, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Γι’ αυτούς που παρακολουθούν σταθερά τις πολιτικές ατζέντες και συζητήσεις, αλλά και τα προεκλογικά προγράμματα των τελευταίων πολλών χρόνων για τα θέματα της υγείας, είναι εμφανέστατη η εξαντλητική επανάληψη των ίδιων θεμάτων, αντιπαραθέσεων και δεσμεύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται εν καιρώ πολέμου, σε μία εποχή που απειλείται και ταλαιπωρείται από μία τεράστια, παγκόσμια υγειονομική κρίση, να κατηγορήσει την κυβέρνηση για τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ και την αδυναμία της να στηρίξει και να ενισχύσει το σύστημα. Οι ΜΕΘ αποτελούν το τελευταίο διάστημα τη σημαία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε με αφορμή τις δηλώσεις περί VIP κλινών, είτε με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και τις ανισότητες που καταγράφονται στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ξεχνά ότι κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τα προβλήματα του ΕΣΥ παρέμειναν άλυτα. Και, μάλιστα, εν καιρώ ειρήνης. Και αφού χρησιμοποίησε κατά κόρον τις δηλώσεις της ΠΟΕΔΗΝ περί VIP κλινών ΜΕΘ, ας δούμε τι έλεγαν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της ίδιας Ομοσπονδίας για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας το 2018.

Σύμφωνα με αυτά, το εν λόγω διάστημα υπήρχαν 540 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες. 150 κλίνες εξοπλισμένες στα Δημόσια Νοσοκομεία δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού, 1.000 ασθενείς κατ’ έτος έχαναν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας των 150 εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ, 5.000 κατ’ έτος θα μπορούσαν να ζουν εάν λειτουργούσε επαρκής αριθμός κλινών ΜΕΘ και 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς περίμεναν στη λίστα αναμονής καθημερινά.

Επιπλέον, στην ίδια έρευνα αναφέρεται πως η αύξηση των κλινών ΜΕΘ που ανακοίνωνε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλασματική, καθώς αφορούσε την σταδιακή επαναλειτουργία των 100 κλινών που έκλεισαν το έτος 2016.

Η δημιουργία νέων Μονάδων δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν φυσικά θέλουμε να γίνει με τη ενδεδειγμένη επάνδρωση. Οι επιπλέον δυσκολίες που υπάρχουν στην περιφέρεια, είναι επίσης γνωστές εδώ και χρόνια.

Το διάστημα της πανδημίας οι κλίνες έφτασαν τις 1.300. Είναι αρκετές; Ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Αλλά σίγουρα, δεν δείχνουν αδιαφορία ή έλλειψη προσπάθειας.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Απότομη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας την περίοδο 2020-2021: Πώς και ποιους επηρέασε η πανδημία

Ήδη πριν από την πανδημία COVID-19, η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες …