Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Υγεία πριν και μετά την κάλπη

Η Υγεία πριν και μετά την κάλπη

Ώρα για εκλογές, ώρα για δεσμεύσεις και απολογισμούς. Από τη μία, έχουμε την αντιπολίτευση που θα τάξει ανατροπές και ένα μέλλον λαμπρό, στο οποίο θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Από την άλλη, έχουμε την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει το έργο που παρήγαγε και να πείσει για την ανάγκη συνέχισής του από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έκανε τον δικό του απολογισμό στη Βουλή ή, καλύτερα, τον απολογισμό του Υπουργείου γενικότερα, καθώς στο πρώτο μισό της τετραετίας στον αντίστοιχο ρόλο βρισκόταν ο Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε όλα: στις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στη φαρμακευτική δαπάνη κ.α..

Το ερώτημα είναι ένα: Έγινε δουλειά αυτή την τετραετία στο «Υγείας»; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα “ναι”. Και μόνο η επιτυχής διαχείριση της τεράστιας και απρόβλεπτης υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, δίνει θετικό πρόσημο στη θητεία αυτή.

Από ‘κει και πέρα, υπήρξαν και άλλες θετικές αλλαγές, όπως ο προσωπικός γιατρός, η αφύπνιση τής επί χρόνια εν υπνώσει προληπτικής πολιτικής κ.α.. Ωστόσο πάντα υπάρχουν περιθώρια για το καλύτερο.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις, άνοιγμα ΜΕΘ κ.λπ., που επισπεύσθηκε λόγω πανδημίας, θα πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει στοχευμένα. Η στόχευση θα είναι εφικτή με την ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη –έναν από τους επόμενους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης– και την καταγραφή των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Και όλο αυτό το project θα πρέπει να προχωράει παράλληλα με το στοίχημα της αναβάθμισης των υγειονομικών μονάδων της χώρας.

Η καταγραφή των πραγματικών αναγκών θα πρέπει να “εξαπλωθεί” σε όλα τα κομμάτια του ΕΣΥ, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε και “υγιείς προϋπολογισμούς”. Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στις εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν στον τομέα του φαρμάκου, αλλά φαρμακευτική πολιτική δεν σημαίνει μόνο εξοικονόμηση, σημαίνει επιπλέον επένδυση στην καινοτομία και άμεση πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες. Αύξηση ελέγχων, κίνητρα και πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος θα δώσουν τα data και τους πόρους για πιο στοχευμένες πολιτικές, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης αντι-αναπτυξιακών και υπερβολικών μέτρων, όπως για παράδειγμα το clawback.

Όσα θετικά ξεκίνησαν πρέπει να συνεχίσουν και όσα έμειναν πίσω πρέπει να πάρουν μπρος. Η επόμενη ημέρα θέλει συνέχεια, συνέπεια και υγιές όραμα.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Kavita Patel – Roche Hellas: Η Καινοτομία κινητήριος δύναμη για την υγεία και την οικονομία

Τον καθοριστικό ρόλο της καινοτομίας και των συνεργειών στη βελτίωση των υγειονομικών αποτελεσμάτων, στην ενίσχυση …